Actueel

Vleesetende plant inspiratie anti-fouling verf

1

De manier waarop de vleesetende plant Nepenthes zijn maaltje verzamelt inspireerde Australische onderzoekers tot een coating die zeeschepen zonder toepassing van giftige stoffen tegen aangroei moet beschermen.

De plant, die er een beetje uitziet als een holle komkommer, met een opening aan de bovenkant, laat zijn slachtoffers, insecten, naar binnen glijden op een klein laagje water, volgens het aquaplaning-effect. Daarvoor heeft de planthuid rond de opening op nanoschaal een geribbelde structuur, schrijft de universiteit van Sydney.

Onderzoekers van de afdeling die zich, onder leiding van professor Chiara Neto, daar bezighouden met nano-coatings, slaagden er in een verf te maken die dezelfde structuur heeft en hetzelfde effect bereikt: een laagje water vasthouden op het oppervlak waardoor organismen wegglijden.

Het persbericht verraadt weinig over hoe de nano-coating precies is gemaakt. Wel meldt het dat de coating is getest op anti-haaiennetten in de oceaan bij Sydney. Netten die behandeld waren met teflon zaten na een tijdje onder de algen, de netten met de nieuwe coating waren schoon.

De zoektocht naar goede, niet milieuvervuilende anti-foulings wordt wereldwijd ondernomen. Schepen met veel aangroei varen langzamer en verbruiken veel meer brandstof. Reguliere anti-aangroeiverven bevatten biociden, al dan niet in de vorm van zware metalen, die slecht zijn voor het zeeleven en aan steeds meer restricties zijn gebonden.

1 reactie op “Vleesetende plant inspiratie anti-fouling verf

 1. Klaas de Wit schreef:

  Het is zonder meer een goede zaak dat de onderzoeken naar een milieuvriendelijke anti-fouling coating of systemen niet stilstaan. De mens is in dat opzicht wel wat dubbelzinnig, zo stond in de koptekst van ‘Zeilen winteruitgave 2016’ het volgende: “We genieten op het water van de natuur en alles wat zij ons levert. Alleen de geheel op natuurlijke wijze ontstane aangroei aan de romp kan booteigenaren weinig bekoren. Gelukkig bestaan er diverse methoden om de natuur te ontmoedigen of te verwijderen van het onderwaterschip.”
  In het artikel ‘Marine Antifouling Behavior of Lubricant-Infused Nanowrinkled Polymeric Surfaces’
  van ACS Applied Materials & Interfaces (9) ’17 nr. 18 Dec. ISSN 1944-8244, p. 29025-29036 (waar de link naar verwijst) gaat over de diverse rinpelige coatings die zijn uitgetest w.o. gefluoridiseerde coatings.
  Dat men in het persbericht zover gaat dat het experimentele product een mogelijke oplossing zou zijn voor de scheepsvaart is wat voorbarig en niet representatief.
  Van alle verschenen publicaties die gaan over eco-vriendelijke aangroeiwerende coatings/systemen is er niet één die in alle voorkomende omstandigheden een oplossing kan bieden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.