Nieuws

Verplicht schilderspensioen aangevochten

38

Er is een grote kans dat het verplichte pensioensparen bij het schilderspensioenfonds door zzp ‘ers nog dit jaar wordt afgeschaft. Belangenorganisatie en dienstverlener Zelfstandigen Bouw tekent deze week officieel bezwaar aan tegen de verplichtstelling, die opnieuw moet worden aangevraagd. Een petitie moet het bezwaar ondersteunen.

 

‘We gaan dit bezwaarschrift indienen omdat we maar niet tot overeenstemming kunnen komen met werkgevers en werknemers over de zogenaamde “inkooprechten” voor zzp’ers’, legt Charles Verhoef, voorzitter van Zelfstandigen Bouw uit. ‘Wij zijn daar al vier jaar geleden over begonnen en zeker de laatste negen maanden zijn we er inhoudelijk over aan het overleggen. Maar de vakbonden en vooral OnderhoudNL passen allerlei vertragingstactieken toe. We hebben niet de indruk dat zij serieus aan een oplossing willen werken.’

 

A&O Services

Ondertussen moet, vanwege veranderingen in de pensioenwet, per 24 maart opnieuw bij het ministerie de verplichtstelling van de pensioenafdracht worden aangevraagd. ‘Zzp’ers die als schilder werken dragen nu verplicht via A&O Services pensioen af aan het Bedrijfstak Pensioensfonds Schilders’,  legt Verhoef uit. Daar is Zelfstandigen Bouw altijd tegen geweest, maar we hadden toegezegd ons niet actief te verzetten, indien we het maar over die ‘inkoopregeling’ eens zouden worden. Nu dat niet het geval is gaan we ons wél actief verzetten.’

 

Geen meerderheid

De verplichte afdracht kan alleen rechtsgeldig zijn als minstens 55 procent van de mensen die onder de verplichtstelling vallen het daar mee eens zijn. Verhoef: ‘Iedereen weet dat het aantal zzp’ers en uitzendkrachten in de schilderssector het aantal werkenden tegenwoordig verre overtreft. Wij denken dat we een gerede kans van slagen hebben om aan te tonen dat er geen meerderheid die voor de verplichtstelling is.’ 

 

80 procent tegen

Om het officiële juridische bezwaar te ondersteunen opent Zelfstandigen Bouw een online petitie. Mensen kunnen daar tekenen voor de petitie ‘Stop zzp schilderspensioen’. Verhoef: uit eigen enquetes weten we dat circa 80 procent van onze eigen schilder-zzp-leden tegen het verplichte pensioen is. Deels uit principe, deels komt dat ook door onvrede met A&O Services. Daar hebben we heel veel mee te stellen. Mensen krijgen bijvoorbeeld verkeerde informatie. Als zzp’ers voor zichzelf willen beginnen enmet A&O Services bellen over hun pensioen krijgen te horen dat er voor hen niets verandert, terwijl ze dus feitelijk uit de ‘inkoopregeling’ gegooid worden.’

 

Voorwaardelijk

De inkoopregeling is een zogenaamde ‘voorwaardelijke voorziening’ die is ingevoerd na afschaffing van het vroegpensioen: iedereen in loondienst in de schilderssector betaalt een percentage van zijn pensioen aan de inkoopregeling. Die maakt het mogelijk om eerder dan op 65-jarige leeftijd (of ouder) te stoppen. Wie zzp-er wordt in de schilderssector betaalt niet langer mee aan de inkoopregeling, en kan er ook geen gebruik meer van maken. Terwijl ze er in sommige gevallen wel jaren voor gespaard hebben. Verhoef: ‘Mensen die tientallen jaren voor een baas hebben gewerkt en op late leeftijd voor zichzelf zijn begonnen lopen zo duizenden euro’s mis. Daar willen we een oplossing voor, maar dat houden de sociale partners dus tegen. We gaan nu bekijken of we dat geld met juridische procedures terug kunnen krijgen.’

 

Niet strategisch

Verhoef bezweert dat deze stap geen strategische zet is. ‘Nee, dit is niet meer onderhandelbaar. Wij gaan dat officiële bezwaar maken. Als er anderen zijn die ook officieel bezwaar tegen de verplichtstelling van de pensioenafdracht willen maken, dan helpen wij hen daarbij graag. We zijn het actieve verzet nu echt begonnen.’ De afschaffing van het verplicht pensioensparen bij hyet BPF Schilders kan zeer grote gevolgen hebben. Het aantal schilders in loondienst bedraagt momenteel rond de 10.000 personen. Die kunnen nooit alleen alle aanspraken voor alle gepensioneerden opbrengen. 

38 reacties op “Verplicht schilderspensioen aangevochten

 1. Ed schreef:

  Prima idee, kan ik de zzp schilder die ik inleen nog wat harder uitknijpen voor een paar euro per uur minder. Hij/zij hoeft toch geen pensioen.
  Langzamerhand is er toch bijna geen goede reden te bedenken om zelf nog personeel in dienst te hebben met oog op de scheve verhouding in verplichtingen op het gebied van pensioen en arbeidongeschiktheid.

  De zzp’er en de bonden kunnen beter strijden voor een wettelijk minimum pensioen. Ze graven hun eigen financiële graf met deze actie.

  Trouwens ook leuk om te laten lezen aan mijn gewaardeerde medewerkers (waaronder ook een aantal vakbondsleden) die nu kunnen zien dat hun concurrentiepositie wordt ondergraven, niet alleen door de zzp’er, maar ook door hun eigen vakbond.

 2. Jacco schreef:

  Fout Ed, zzpers laten zich niet meer uitknijpen en we willen zeker wel voor een pensioen sparen, maar dan wel onder eigen voorwaarden, in eigen beheer en zonder overheids bemoeienissen.
  De mogelijkheden die tegenwoordig toepasbaar zijn om voor een redelijk eigen pensioen te zorgen overtreffen de oude regeligen ruimschoots!

  Daarbij worden concurentieposities alleen aangetast door lieden die de zzper willen uitknijpen, maar die rekening krijgen ze in de toekomst gegarandeerd…

  Zzpers zijn inmiddels in de meerderheid en dat is niet voor niets, vakbonden zijn instanties die macht hadden in de vorige eeuw en niet meer van deze tijd omdat ze uitsluitend voor hun eigen clubje werken en iedereen die niet mee wenst te doen links laten liggen.

  Maar geen zorgen over ons zzpers, we lossen onze eigen problemen zelf wel op, daarom zijn we ook zo goed in ZELFSTANDIGHEID!!!

 3. Berry schreef:

  Bij dit alles komt nog het feit, dat vanaf 1 januari de winst van je bedrijf over 2012 bepalend is voor de hoogte van je pensioenkeuzeloon. Ongeacht hoe 2012 uit is gevallen.
  Jaren mocht je verhogen, en meer betalen, en nu zegt men doodleuk bekijk het maar met je betaalde premie.
  Daarbij komt ook nog dat je straks vanaf je pensioengerechtigde leeftijd twee jaar geen pensioenuitkering en aow krijgt, als de kabinetsplannen doorgaan.
  Straks wel 55 jaar premie hebben betaald, en vanaf je 71ste pas een fooi krijgen voor bewezen diensten ?
  Laat het ons zzp-ers (ozp-ers) toch zelf regelen !

 4. jan maurits schreef:

  @Ed: Zelfstandigen Bouw is geen vakbond. Ze komen voort uit de FNV maar hebben daarmee alle banden doorgesneden. De FNV heeft daarna weer een andere club opgericht: FNV Zelfstandigen. De verwarring is dus begrijpelijk.

  • wim schreef:

   Wim Kok, ook FNV en lid van de raad van ING. We weten allemaal dat ze een vette bonus hebben ontvangen met instemming van FNV/ PVDA Wim Koek.
   Dus voor mij : daahagggg FNV zelfstandigen

 5. Lex ten Westeneind schreef:

  zelfstandigen zonder perspectief (poen)
  geen wonder als je voor bodem prijzen werkt kan je geen pensioen betalen.

 6. edwin schreef:

  hehe eindelijk oprotten met die criminelen organisatie.
  idioot dat je dat kan verplichten.
  en nog maar afwachten of je wat krijgt als dat bedrijf failliet gaat of die idioten verkeerd beleggen.

 7. Kees schreef:

  Wel ff doordouwen nu. Ga er van uit dat mijn gebeden nu worden gehoord. Er is in dit land al zoveel verplicht. Wij maken zelf wel uit bijj wie we pensioen willen opbouwen, of helemaal niet natuurlijk. Pensioenfondsen zien we verdwijnen, dat is zeker.

 8. will hoven schreef:

  laat zo als het al jaren is ik ben als 25 jaar zzp ondernemer zoals ze het noemen . maar ben het niet neem zelfstandig werk aan en voor het uit . mocht het worden afgeschaft krijg ik dan alles terug .

 9. HR schreef:

  Verbaasd me elke x weer wat mensen elkaar aan doen ,allemaal de schuld van Vieze geld in deze wereld
  vooral het woord uitknijpen flikker toch op man .

 10. Kees schreef:

  Ter aanvulling en al vaker vermeld: vakbonden zijn er niet voor de zzp-er. Zij zien hier gezien het sterk groeiende aantal slechts een potentiële contributieklup in. Tot enige jaren geleden hoorde men van vakbonden niets over belangenbehartiging voor een zzp-er. Hypocrisie ten voeten uit.
  Ook pensioenverenigingen zijn maar wat blij dat een zzp-er die een schilderbedrijf begint er direct op te wijzen dat pensioenafdracht verplicht is
  Met een door de landsbestuurders geregelde gedateerde wetgeving in de hand kunnen deze gokklups voortbestaan. Het frustrerende is dat je niet van deze figuren afkomt tenzij je klusbedrijf heet ipv schildersbedrijf. Daar heb ik het vak dus niet voor geleerd, dus krijg je straf.

  Ik ben al jaren bezig om van A&O / nu PGGM af te komen maar men verschuilt zich achter het slechts toepassen van de verplichte regelgeving. Lekker makkelijk. Neem vooral geen initiatief om zelf veranderingen aan te brengen die ertoe leiden dat je vrij bent in de keuze van je pensioenopbouw, want daar wringt de schoen bij veel zzp-ers in combinatie met de starre arrogante houding van deze instituten. Ik ga niet mijn hand ophouden als ik 67 ben ( tegen die tijd hebben de bewindvoeders de pensioenleeftijd opgeschroefd naar 75, zodat je alvast 6 planken kan laten zagen ) wanneer ik geen pensioen premies heb betaald. En als ik dat wel wil wens ik zelf uit te maken bij wie ik mijn geld onderbreng.

  Personeel aannemen als zzp-er is niet economisch. Huur een zzp collega in op basis van verlegde btw. Betalen naar gewerkte uren. Heb je geen vakbonden nodig voor cao onderhandelingen en hou je het administratief heel simpel.

  Egocentrische gedachtengang? Niet solidair ? Na 25 jaar met 17 collega’s bij zeer winstgevend bedrijf door baas aan de kant gezet. Was nodig om in de toekomst te kunnen blijven concereren was het credo. Met ja knikken van de FNV. Er is geen baas die van je houd. Op 51e voor mezelf begonnen. Altijd keurig ww premies afgedragen. Maar als ik geen werk heb komt er echt geen uitkering. Daar moet een vakbond zich eens druk over gaan maken en tevens sterk pleiten voor afschaffen van verplichte afdracht pensioenpremie.

 11. Zetzetpeeër schreef:

  Met al die onder de prijs werkende concullega’s hier heb ik nu al moeite om rond te komen, laat staan dat ik die factuur van BPF fijn vindt. Hoop tegen die tijd mijn opstal met niet al te veel verlies 🙂 te verkopen en hoop daar een mooi pensioen van te hebben. Dus ja, ik ben voor het aanvechten van het verplichte pensioen en hoop op een mooi afkoopvoorstel. Succes!

 12. hj van wijk schreef:

  Ik vraag me af wie de afkoop regeling gaat uitrekenen. Ik ben al 33 jaar aan het betalen betalen betalen. 15 jaar als zzp en 18 jaar in loondienst. Wie kan mij zeggen hoeveel geld dit is ?

 13. Harold schreef:

  Als Verhoef kan aantonen dat er meer schilders in Nederland zijn die niet bij een OnderhoudNL baas werken (waaronder natuurlijk alle zzp-ers) dan dat er schilders zijn die wél bij een OnderhoudNL baas werken dan komt de verplichte deelname aan het bedrijfstakpensioenfonds voor alle schilders en werkgevers automatisch (dus van rechtswege) te vervallen. De minister dient dan de verplichtstelling in te trekken. Het zou een goede zaak zijn dat er eindelijk eens een eind komt aan deze verplichte winkelnering!

 14. jan maurits schreef:

  @Harold: Volgens mij zijn dan nog altijd de onder de Schilders-cao vallende bedrijven en werknemers verplicht, volgens hun cao, om aan het BPF te betalen. Maar of dat dat zo blijft is maar de vraag, omdat het fonds wel eens acuut in financiële problemen zou kunnen komen als zzp’ers niet meer afdragen én een afkoopsoms willen danwel een kapitaaloverdracht vragen van eht BPF naar een fonds naar keuze.

 15. Zetzetpeeër schreef:

  Afkopen is fiscaal meestal niet de voordeligste optie, maar premievrijmaken en onderbrengen bij een deugdelijk pensioenfonds zou dan een goede optie kunnen zijn.

 16. Kees schreef:

  Daar gaat het ook naar toe. Reken jezelf niet rijk : afkopen, opheffen, premievrijmaken of wat dan ook, u krijgt geen cent cash op uw rekening. Hooguit een uitgekleed bedrag waarvan je niet begrijpt hoe dat is berekent, en wat je weer verplicht bij een nieuwe klup onder kan brengen. Het gaat over geparkeerd geld, en dat is voor de witte borden heilig.

  Die zullen hoe dan ook proberen dat geld te blijven beheren want het gaat wel over miljarden alles bij elkaar. Hier hangen ook complete industrieën aan vast. Cash uitbetalen betekend ontwrichting van kapitaal en dat is hier in Nederland een doodzonde. Laten we beginnen met het zelf kunnen bepalen of we uberhaupt een pensioen willen ( veel zzp-ers kunnen die premie niet eens betalen met dank aan dit kabinetsbeleid door toe te staan dat buitenlandse figuren hier geen premies afstaan ) en zo ja waar je je geld wilt onderbrengen.

 17. will hoven schreef:

  ik vraag mij af waarom er veel voor zich zelf zijn begonnen . je weet toch als je een eigen bedrijf begint in het schildersvak. dat er verplichtingen zijn .

  wat ik denk is dat ze er niet aangedacht hebben en alleen maar euro tekens zaggen toen ze zich lieten inschrijven .

  wat kost nu de pension premie van zzp’s ongeveer 100 euro per maand wat is de omzet gemiddeld zonder verf dan heb ik nog laag gehouden 4500.– euro . dus hou je nog 4400,– euro over voor verzekeringen en bedrijfskosten en prive .

  ik weet ook wel dat er een heel groot verschil zit in wat we per maand betalen en wat we uiteindelijk krijgen als we met pensioen gaan.

 18. Harold schreef:

  @Jan Maurits: verplichte deelname aan een pensioenfonds wordt niet middels een cao geregeld maar middels de wet op de verplichte deelname aan een bedrijfs(tak)pensioenfonds. Als er geen draagvlak meer is (representativiteit) vervalt volgens deze wet de verplichte deelname aan een pensioenfonds. Cao-verplichtingen worden weer via een algemeenverbindendverklaring geregeld. Maar ook hier geldt uiteraard dat cao-partijen representatief moeten zijn voor de bedrijfstak aan wie de cao-bepalingen worden opgelegd. Anders zou een minderheid haar wil opleggen aan een meerderheid en dat is natuurlijk ongewenst. Er is cao-partijen en pensioen-partijen dan ook veel aan gelegen om hun representativiteit aan te tonen anders is het einde verhaal.

 19. Harold schreef:

  Ik lees in het verzoek van het pensioenfonds aan de minister dat de representativiteit 56,6% is. Heel magertjes dus want het moet minimaal 55% zijn. En dit is waarschijnlijk nog wat opgekrikt want dit percentage is mede gebaseerd op schattingen (zegt het pensioenfonds zelf). Zie: http://www.cao.szw.nl bij “verzoeken om verplichtstelling van deelname in bedrijfstakpensioenfondsen”. Verhoef maakt goede kansen.

 20. edwin schreef:

  Will hoven het gaat er niet om hoeveel je omzet of wat je moet betalen het punt is dat wij hier te maken hebben met maffia praktijken iedereen moet zelf mogen bepalen hoe zijn ouwe dag eruit ziet en dat moet niet verplicht kunnen worden door criminelen

 21. will hoven schreef:

  ja edwin we hebben nu eenmaal met regels te maken . dat weet je als je voor je eigen begint .

  ook bij een baas betaal je voor je pensoen

 22. Kees schreef:

  @ Wil: je hebt het steeds over plichten en regels die de zzp-er nou eenmaal in zijn rugzak heeft omdat hij/zij het bewuste risico neemt om voor zichzelf te beginnen. Daar moet je voorzichtig mee zijn, want ik kan mij aan den lijve goed voorstellen niet meer voor een baasje te willen werken als je na 25 jaar een schop onder je hol krijgt. Als je dan je hand niet op wilt houden en zo sociaal bent je eigen centjes te verdienen ligt er binnen een paar dagen een manifest op je deurmat van BFP met de mededeling dat je verplicht premie dient af te dragen.

  Ook wel eens van rechten gehoord? Bijvoorbeeld het recht om zelf te beslissen en niet afhankelijk te zijn van ons door de strot geduwde pensioen regelgeving. Het gaat niet om hoogte van bedragen, maar op de manier waarop ze ( gedwongen ) worden geïncasseerd als je o.a. een schildersbedrijf begint.

 23. jan maurits schreef:

  @Harold: bij wegvallen wettelijke verplichting kunnen cao partijen nog altijd afspreken dat iedereen aan het fonds blijft meedoen. Dus de leden van OnderhoudNL en leden FNV en CNV. Niet voor alle anderen

 24. Harold schreef:

  @Jan Maurits: klopt, alleen werkgevers die lid zijn van OnderhoudNL zijn dan verplicht (op grond van hun lidmaatschap) om de cao toe te passen en aan het pensioenfonds mee te doen. Hun kostprijs zal dan echter een aardig stukje hoger zijn dan schildersbedrijven die zich hier niet aan hoeven te houden. Ik denk dat zij er dan voor kiezen om hun lidmaatschap van OnderhoudNL snel te beëindigen.

 25. Pieter Guelen schreef:

  Wij als werkgevers en werknemers maar ook ZZP,ers, moeten eens beseffen dat dat we in Nederland leven en niet in Amerika waar het ieder voor zich is. Wij moeten gezamelijk het sociaal stelsel dragen.
  Gaan we niet gezamelijk onze verplichtingen en premies betalen, en gaan bepaalde groepen zich zelf rijk rekenen van hun betaalde premies als werknemers in het verleden, dan gaat ons systeem echt naaar de kloten.
  Doordat zeer veel ZZP,ers niet of onvoldoende verzekerd zijn tegen Ziektekosten-Arbeidsongeschikt en geen voldoende pensioen opbouwen, hebben we een zeer scheve concurrentie gekregen in onze bedrijfstak.
  (Even niet over de Oosteuropeanen hebben)
  Het excuus van ZZp,ers is altijd maar ik kan het niet betalen, dit is ridicuul omdat als ze verplicht waren aan deze voorzieningen mee te betalen, er geen concurrentie zou zijn op uurprijs maar op de kwaliteit die je levert. Van € 25,00 per uur kun je niet leven, moet minstens € 32,00 per uur zijn.
  Voorbeeld: ZZp er laat zich inlenen door opdrachtgever voor € 25,00 per uur, is geheel onverzekerd voor ziektekosten en AOV en valt van 2m1 hoog van steiger in gat. De ambulance wordt gebeld en komt en neemt hem mee, wie betaald de kosten van het ziekenhuis en herstel?? Raad eens , niet de ZZP er maar het komt uit de Algemene middelen van de Zorgverzekeraar, hoe kan dit (in de praktijk gebeurd)?????
  Laten we ons sociaal stelsel afbreken, wat een ZZP”er wil, dan word het ieder voor zich, en niemand heeft meer een onbezorgde oude dag.

  Nu kost het geld om verzekerd te zijn maar denk toch eens een keer na voordat je steeds van die onbezonnen uitspraken doet.
  Pensioen is om in de toekomst ook te kunnen leven.
  Conclusie als je niet zorgt voor de maatschappij als geheel , dan is je toekomst zeker niet rooskleurig.

 26. H. Keizer schreef:

  @Pieter: een verplichte aanvullende bedrijfstakpensioenverzekering (want daar gaat het hier om) is onzin. Er is al een verplichte pensioenverzekering genaamd AOW. Voldoende om te overleven en wie meer wil moet zich maar (vrijwillig) bijverzekeren. Net zoals bij de ziektekostenverzekering. De overheid verplicht mij toch ook niet om een allrisk verzekering voor m’n auto af te sluiten? Of een inboedelverzekering? We moeten eens af van dat gedwongen collectivisme. Het is hier toch geen Sovjetunie?

 27. jan maurits schreef:

  was pas bij een oudere zzp’er die altijd het minimale pensioenbedrag betaald heeft. Je schrikt van wat je dan aan pensioen krijgt uitgekeerd. Aan de andere kant: meer betalen was vaak geen optie. En eenmalige stortingen doen is in een werknemersfonds als dit niet mogelijk. Het gewoon zakelijk niet de beste optie voor een ondernemer. En dat van die inkooprechten is toch ook wel zuur..

 28. edwin schreef:

  Helemaal gelijk meneer keizer. Het is een aanvulling en als je denkt dat je genoeg hebt met aow dan kan dat. Misschien krijg je wel huur of heb je ruim op een bank of what ever. Als je later tekort hebt met alleen aow moet je ook niet zeuren maar we leven in een land met belachelijke regels oke dat is zo maar ze lopen steeds te zeuren in den haag dat iedereen gelijk is maar als het hier opneer komt zijn het alleen de schilders en stuwadoors en dat klopt dus niet.

 29. Kees schreef:

  @Pieter Geulen: hoe denkt u dat veel collega zzp ers aan die klagerij komen de premie van een pensioenverzekering niet op te kunnen brengen ? Zelf elimineert u een van de primaire oorzaken door onze Oost Europese heimwerkers even uit te sluiten.

  Die bieden zich aan voor 7,50 of 12,50 per uur. Ik ga hier geen kwaliteit bepleiten maar weet wel dat veel zzp-ers die geregistreerd staan en kwaliteit leveren door deze bodemprijzen gedwongen zijn onder de kostendekkende prijs te gaan werken. Zij merken steeds regelmatiger dat hun offerte te duur uitvalt. Tel daarbij een vrijwillige ziektekostenverzekering op die je echt wel dient te hebben dan kan kunt u zich voorstellen dat een (verplichte ) pensioen afdracht niet echt op het verlanglijstje staat.

  Primair blijft de wens voor de vrije keuze, en dan niet bij een gevestigde vastgeroeste pensioenklup met arrogante trekjes die vanachter hun pc u wel even duidelijk maken verplicht af te dragen. Zij vergeten dat ze, samen met de banken, ( die overigens hun graaicultuur weer rap ter hand hebben genomen ) de economie naar de kloten hebben geholpen door te denken dat groei en winst nooit ophouden en met hun gegok bewust onder de dekkingsgrens zijn gezonken. Nogmaals: wie extra inkomen wil kan zich vrijwillig pensioenverzekeren. Wie met minder genoegen wil nemen krijgt uitsluitend aow, daar kies je dan bewust voor.

 30. Pieter Guelen schreef:

  Kees, ik sluit het probleem Oost-Europeanen helemaal niet uit.
  Ook ik vind dat deze mensen hun prmie en belasting afdracht moeten doen in het land waarin ze de omzet gemaakt hebben, dan zijn ze niet goedkoper als een ZZPër . Maar ik het dit niet vernoemd omdat we het hier al vaak op dit platform over gehad hebben.
  Ik wilde me uitsluitend richten op de ZZPër die te laag of onderverzekerd rondloopt.

 31. Erik Hiemstra schreef:

  @Pieter: als een zzp-er (naar jouw mening) te laag of onderverzekerd rondloopt is dat toch zijn probleem? Misschien heb jij je juist wel veel te uitgebreid verzekerd waardoor jouw kostprijs te hoog is. Dat kun je die zzp-er toch niet verwijten? Het kan toch niet zo zijn dat als iemand in een Maserati rondrijdt, hij van z’n concurrenten ook verlangt dat ze in een Maserati gaan rondrijden om maar niet “concurrentievervalsend” te zijn.

 32. Ed schreef:

  @Pieter, hier raak je aan de kern van het probleem in onze bedrijfstak. Een groep cao werknemers moet verplicht rijden in de maserati(=vakantiebonkosten, 55+ dagen, verplichte pensioenopbouw, 37.5 urige werkweek ipv 40 uur, atv dagen) en een andere groep (=zzp ‘ers, uitzend en payrollkrachten ) mag met een fiatje rijden. Los nog van op papier Oostblok ondernemers die in het land van herkomst hun lasten moeten afdragen.

  Dat zorgt voor de scheve concurrentie en prijsmisbruik, op zich gun ik iedereen een fatsoenlijk pensioen en aov verzekering. Blijkbaar is de staat niet bij machte om dit gelijk te trekken. Dat is de reden dat zoveel bedrijven mensen op straat zetten en hen inruilen voor flexibele krachten. De bedrijven worden gewoon gedwongen om op het lagere niveau van een zzp er of uitzendkracht te concurreren.

 33. Ed schreef:

  Edit: commentaar was gericht aan Erik…

 34. Pieter schreef:

  Beste Erik en Kees, ik ben een werkgever die nog steeds zijn personeel in vaste dienst heeft zonder voorwaarden, vakmensen die door ons zelf zijn opgeleid en reeds vele jaren bij ons werken.
  Moet ik deze mensen gaan vertellen dat hun toekomst binnen ons bedrijf voorbij is, omdat ik moet gaan kiezen voor mensen die goedkoper zijn omdat ze door de zogenaamde marktwerking onderbetaald worden (ZZPër). Moet ik tegen mijn werknemers vertellen dat hun secundaire arbeidsvoorwaarden en en hun loon omlaag moeten, omdat ik anders niet meer kanoverleven, nee toch.??????

  We zouden als werknemers en werkgevers inclucief de ZZPër pal moeten staan en eisen van onze beleidsbepalers, dat oneerlijke concurrentie uit wordt gebannen zodat eenieder een fatsoenlijk inkomen kan genereren uit zijn arbeid.
  We moeten eisen dat het verschil tussen bruto en netto kleiner wordt, zodat een ZZPér zich wel aanvullend kan verzekeren voor zijn toekomst, dat een werkgever beloond wordt als hij mensen in vaste dienst heeft, en niet de portemenee hoeft te trekken als hij tijdelijk wat minder werk heeft. De werknemers zouden maximaal 5 weken per jaar probleemloos in de WW moeten kunnen zonder dat hun dienstverband eindigt. Dan zal het werknemers aantal in vaste dienst in onze bedrijfstak weer kunnen stijgen. Dan kunnen we zeggen de schildersbranche is een fatsoenlijke bedrijfstak, en kan als voorbeeld dienen voor soortgelijke beroepsgroepen.

  Mijn verhaal over de OOsteuropeanen moet dan ook meegenomen worden.
  Want anders blijft deze valse constructies dooretteren en blijft het probleem bestaan.
  We moeten niet willen afglijden naar een maatschappij waar het ieder voor zich is. Een fatsoenlijke boterham voor iedereen.

 35. Cees Oostrom schreef:

  De eigen vakbond van werknemers is FNV BOUW en voorstander van de verplichte aansluiting van zzp’ers en .ZELFSTANDIGE BOUW die is geen lid van het FNV en is een vereniging voor zzp’ers in de bouw en tegenstander van de verplichte aansluiting, dus Ed misschien wordt het je nu wat duidelijker.
  Zelfstandige bouw heeft al lang met het BPF Schilders onderhandeld over o.a. De premievrijstelling voor zzp’ers bij arbeidsongeschiktheid, wat nog steeds hopeloos wordt aangepakt door het bestuur van BPF Schilders.
  Een premie voor zzp’ers die variabel is bij goede tijden meer inleg en bij slechte of mindere tijden weinig of geen premie betalen, maar helaas. Ook de inkoopregeling die vele zzp’ers betaald hebben toen ze nog werknemer waren en verloren ging toen ze zzp’ers werden. Dat bedrag is groot 10,6 miljoen euro en wordt mogen we wel zeggen gestolen is van zzp’ers die tussen 2006 en 2014 over stapten van werknemer naar zzp’ers. Deze mensen hebben de bedrijfstak niet verlaten en betalen ook nog steeds verplicht pensioen daar, maar vissen wel achter het net. Moeten zzp’ers dan de vervroegde uittreding betalen van werknemers en zelf tot hun 67 ste doorwerken. Over solidariteit gesproken waar vakbonden het altijd over hebben. Als je als pensioenfonds zo omgaat met je deelnemers verdien je ook niet beter dan dat je het fonds wil verlaten. Je wordt dan ook niet gezien als deelnemer, maar als heffingsplichtige en daar kun je mee doen wat je wilt als pensioenfonds. Net zo als vroeger het Bedrijfschap Schilder.

 36. Al schreef:

  Wij moeten af van dat hele pyramidespel pensioenstelsel.
  Wie nu nog vertrouwen heeft in de overheid , cq pensioenfondsen , verzekeraars is niet alleen zeer naïef maar weet ook niet hoe de demografie id opgebouwd in dit land
  Dit is namelijk al 20 jaar niet meer mogelijk om met zo een kleine groep werkenden een sociaal stelsel te laten draaien
  Alle regeltjes veranderen keer op keer en de grote jongens zuigen je totaal uit
  Pensioen = woekerpolis
  Kijk naar de feiten ( zoals kosten , vergoedingen voor bestuurders etc )
  Nogmaals ; open je ogen !!!!

 37. Louis schreef:

  En dan mag je na 30 jaar premieafdracht niet serieus ziek worden en je recht op premievrije voortzetting willen gebruiken;

  -je moet minimaal 2 jaar ziek zijn wil je voor premievrije voortzetting in aanmerking komen.
  -voor premievrije voortzetting moet je jaarlijks gekeurd worden de keuringskosten tot wel 700 € zijn voor eigen rekening deze kosten staan niet in verhouding tot de pensioenpremie.

  Als je door een ernstige ziekte 100 % arbeidsongeschikt bent, zonder inkomsten zit en uiteindelijk premievrij verklaart bent moet je toch premie betalen omdat over de omzet van 3 jaren terug de premie berekend gaat worden. Je hebt dus de keuringskosten met de doorlopende premieheffing in de jaren dat je eigenlijk doodziek en premievrij verklaart bent. Tijdens arbeidsongeschiktheid zou premiebetaling tijdelijk opgeschort moeten worden over de toch al tegenvallende opbouw valt te praten.
  Vernieuwingen zijn noodzakelijk maar moeten wel doordacht zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.