Nieuws

De Nederlandse verffabrikanten profiteren vooralsnog niet van de opleving van de economie na de crisis. De binnenlandse afzet loopt al jaren terug. De omzet stijgt, maar dat komt vooral door grondstofprijsstijgingen.

Dit sombere beeld schetste Theo Wemmers, voorzitter van vereniging voor verf- en drukinktfabrikanten VVVF in zijn jaarrede, gisteren. De afname gaat met 900.000 kilo per jaar waar het om de binnenlandse verfplas gaat. De verffabrikanten verkochten in 2018 in totaal 108 200 ton, terwijl dat in 2017 nog 109.100 ton was en in 2016 op 110.000 ton lag. Verder terug in de tijd kijken is lastig, omdat er toen anders gerekend werd, maar ook toen daalden de volumes gestaag.

Wemmers legde de bezoekers aan de VVVF Jaardag, op 25 maart in Maarssen, uit dat de scheepsverven de enige van de sectoren was waar de afzet gestegen is. Maar in de automotive, de bouw, doe-het-zelf en in de staalconservering worden allemaal rode cijfers genoteerd. Wemmers wist de oorzaken niet precies te duiden. Wel is het in de automotive zo dat er steeds minder schades gereden worden doordat de auto’s veiliger worden. En in de bouw zou het kunnen liggen aan het duurzamer zijn van de verflagen, zodat er minder geschilderd hoeft te worden en door de toename van het gebruik van bouwmaterialen die niet geschilderd hoeven te worden.

De buitenlandse afzet stijgt ondertussen gestaag, die ligt nu op 48 800 ton, terwijl dat in 2016 nog 34 600 ton was. De omzet lag in 2018 (binnenlands en export bij elkaar, op 940 miljoen euro voor de hele sector. In 2017 zetten de verffabrikanten gezamenlijk 880,7 miljoen euro om. Volgens Wemmers is die gestegen omzet voornamelijk te wijten aan de sterk stijgende grondstofprijzen die de fabrikanten, met enige vertraging, ook weer doorberekenen aan hun klanten.

5 reacties op “Verffabrikanten: afzet loopt terug, vooral binnenslands

 1. zetzetpeeër schreef:

  Dit is toch heel jammer. De mooie Nederlandse verven vind ik echt heel fijn en goed. Er komt zeer hoge kwaliteit verf uit IJmuiden en Venlo. Kan ik iedereen aanraden!!

 2. Fred schreef:

  Dalende afzet in staal- en betonconservering kan ik ook heel goed begrijpen als ik zo door ons land rijd. Moet je eens kijken hoe armoedig en verveloos de bruggen over onze grote rivieren er uitzien. En dan nog de betonnen viaducten, je wordt er gewoon droevig van.

 3. b v heugten schreef:

  als de schilder beter betaald worden
  zal er weer meer verf nodig zijn
  er licht nog werk zat

 4. F. Houtgraaf schreef:

  Krokodillentranen van de verffabrikanten. Ze roepen zelf tegen iedereen dat hun verf wel 10 jaar goed blijft. Is natuurlijk helemaal niet waar maar de consument gelooft het dus wel.

 5. Rob schreef:

  Kan het zo zijn dat het aantal schilders terug loopt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.