Actueel

Verf maakt van muur een touchscreen

Foto: Carnegie Mellon University.

Een patroon met geleidende verf maakt van een normale muur een touchscreen. De muur neemt ook activiteit van elektrische apparaten waar, en kan in de toekomst mogelijk apparaten op afstand besturen. De verf, ‘Wall++’ genoemd, is bedacht door onderzoekers van Carnegie Mellon University en Disney Research. Het maken van het touchscreen op steen kost zo’n 16 euro per m2.

De onderzoekers testten verschillende commercieel beschikbare soorten verf voor hun onderzoek, waaronder zilver- en nikkelverf. De zilververf geleidt het beste, maar kost ruim 150 euro per m2. Om hun methode goedkoop te houden, kozen de wetenschappers voor de nikkel.

De verf geleidt het beste als hij in een ruitenpatroon op de muur wordt aangebracht. De wetenschappers gebruikten afplaktape om dit patroon te schilderen. Vervolgens verbonden ze de elektroden met elkaar, en bedekten ze het geheel met witte latex muurverf zodat de muur er weer normaal uitzag.

Touchscreen

Als iemand de Wall++ aanraakt, verstoort dit de capaciteit van het geverfde elektronische circuit. Hierdoor werkt de muur als een touchscreen. Wanneer de elektroden zijn aangesloten op een computer, worden aanrakingen op de muur zichtbaar op het computerscherm.

De muur detecteert ook elektromagnetische velden. Daardoor kan het elektrische voorwerpen zoals een föhn of een boormachine herkennen, die een specifiek elektromagnetisch veld afgeven. De muur weet ook waar het voorwerp zich bevindt. Hierdoor kan het personen en hun bewegingen volgen, zolang ze iets bij zich dragen met een elektromagnetisch veld om zich heen.

Besturen

In de toekomst heeft de Wall++ mogelijk allerlei toepassingen, zoals het besturen van apparaten of van lampen vanaf de muur. Of hij geeft een seintje als de wasmachine klaar is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.