Actueel

Verf laat klimmende mieren kansloos

Vooral in de tropen hebben ze er last van: mieren en termieten die schade toebrengen aan gebouwen. Bestrijdingsmiddelen kunnen uitkomst bieden, maar waarom geen verf ontwikkelen waar mieren vanaf glijden?

Dat laatste is makkelijker gezegd dan gedaan, maar promovenda Aurélie Féat en AkzoNobel zijn er – in samenwerking met de universiteiten van Wageningen en Cambridge – toch in geslaagd.

Kleine klauwen en plakkerige voeten zijn voor mieren dé wapens om tegen een muur op te klauteren. Daarbij scheiden ze ook een vloeistof af die werkt als lijm. De conceptverf die de genoemde partijen hebben ontwikkeld, beschikt over deeltjes die te klein zijn voor de pootjes van de insecten en zij zich dus niet kunnen hechten. Andere deeltjes van de coating slaan juist over op de voeten van de mieren waardoor deze hun kleefkracht verliezen.

‘We hebben ontdekt dat de meest succesvolle verf er een is met kleine deeltjes, waarvan sommige slechts losjes in de verflaag zijn gebonden’, zegt Féat op de website van SpecialChem. De wetenschappers slaagden erin aan te tonen dat de kleine deeltjes worden overgebracht naar de plakkerige voetjes. ‘Daardoor zijn deze niet langer plakkerig en vallen de mieren van de muur.’

Insecten, met name mieren en termieten, brengen jaarlijks tussen de twee en veertig miljard dollar schade toe aan gebouwen, schat Féat. Termieten zijn het ergste, vooral in Afrika en Azië.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.