Actueel

Met een vrij onverwachte maatregel heeft demissionair minister Asscher uitzendbureau’s verplicht om bij nieuwe contracten (vanaf 1 juni) alleen nog de sectorpremie van de uitzendbranche te hanteren. Dat kan tot iets hogere tarieven in de schildersbranche leiden. (UPDATE: geldt voorlopig voor nieuwe uitzendbureau’s niet voor nieuwe contracten, zie onderaan dit bericht

De sectorpremies zijn de premies voor sociale zekerheid, met name de ww, die in een sector moet worden betaald. Sectoren met een grote (seizoens) werkloosheid hebben een hogere premie dan andere sectoren. Tot 1 juni konden uitzendbureau’s die meer dan de helft van hun personeel in een bepaalde sector onderbrachten de sectorpremie van die sector berekenen. Die kan fors lager liggen (in de bouw 1,58) of fors hoger (stukadoors meer dan 6 procent).

In de uitzendbranche geldt een sectorpremie van 4,07 procent en die moet nu dus van de minister voor nieuwe contracten worden aangehouden. De sectorpremie in de schilderssector ligt op 3,50. Dus zullen uitzendbureau’s die zich hebben toegelegd op de schilderssector en de schilderssectorpremie rekenen in hun nieuwe contracten iets duurder zijn.

De bedoeling van de maatregel is om het verschil tussen flexwerk en vast werk qua kosten minder gunstig voor het flexwerk te maken.

UPDATE: volgens de tekst van deze wijzigingen vangen voorlopig alleen de uitzendbureau’s die nu nog een aanvraag willen doen voor een toewijzing tot een vaksector door de Belastingdienst achter het net. Uitzendbureau’s die al toestemming hebben om de werknemers volgens de lagere sectorafdracht te verlonen en zij die daarvoor nog een aanvraag hebben lopen mogen dit blijven doen. De tekst zegt niets over nieuwe contracten, dus valt aan te nemen dat schilders die nieuw onder contract komen bij een uitzendbureau dat de officiële vaksector-toewijzing hebben, ook tegen het lagere tarief kunnen worden verloond. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *