Actueel

Transavia-uitspraak: cao niet voor FNV-leden

2

Een uitspraak van de kantonrechter in Haarlem over de cao bij luchtvaartmaatschappij Transavia zou gevolgen kunnen hebben in de schilderssector. De rechter oordeelde namelijk dat voor leden van vakbond FNV, die niet tekende voor de cao voor het grondpersoneel van Transavia, de oude cao nog in werking is.
Daarbij woog de rechter zwaar mee dat de FNV de meeste aangesloten leden had. CNV, vakbond De Unie en de bond voor luchtvaarttechnici NVLT tekenden de cao wel. CNV en Unie hebben minder leden onder de Transavia-medewerkers dan FNV en van de NVLT mogen alleen technici lid zijn.
Dat van alle medewerkers er slechts een derde aangesloten was bij een vakbond speelde voor de rechter geen rol. FNV ziet de cao als een verslechtering. Haar leden onder het Transavia grondpersoneel moeten nu, met terugwerkende kracht, worden verloond via de oude cao-regeling.
De kwestie wordt door FNV interessant genoemd omdat ze onder andere ook voor de schildersector zou kunnen gelden. De LBV waarmee OnderhoudNL de cao afsloot heeft weinig schilders als lid. CNV en FNV hebben er veel meer en vinden de cao een verslechtering. Naar verluidt bereid de FNV ook in de schilderssector een rechtzaak voor.
Werkgeversvereniging AWVN, bij monde van beleidsmedewerker Hendrik Noten, verbaast zich dat de rechter in dit geval meer naar de geest dan naar de letter van de wet gekeken heeft. ‘Er is contractrijheid. De wetgever stelt geen eisen aan de contratpartij waarmee werkgevers een cao afsluiten’, stelt Noten, die ook meent dat dit werkgevers mogelijkheden geeft die noodzakelijk zijn in het proces dat leidt tot het afsluiten van een cao.

2 reacties op “Transavia-uitspraak: cao niet voor FNV-leden

  1. ed schreef:

    zo die is binnen ,

  2. Gregor schreef:

    Als je geen lid bent van OnderhoudNL heb je geen enkel probleem. Als de cao algemeen verbindend is moet je hem naleven, zo niet, dan niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *