Actueel

Titaandioxyde licht carcinogeen?

3

Studies met ratten lijken te suggereren dat er een klein verhoogd risico is op het krijgen van kanker voor mensen die met Titaandioxyde werken en het inhaleren. De stof wordt bij vrijwel alle verfbereiding ingezet. De European Chemical Agency (ECHA) overweegt de stof onder klasse 2 te classificeren.

De Franse chemische autoriteits-instelling Anses had veel verder willen gaan en de stof, die in tal van verven en kunststoffen zit, willen kwalificeren als 1 b carcinogeen, meldt de website SpecialChem. Dat zou tot scherpe veiligheidsmaatregelen en toelatingen van de stof leiden.

Bij de ECHA ligt nu een voorstel om het als klasse 2 te classificeren: enigszins kankerwerwekkend indien geïnhaleerd. De ECHA moet er nog naar kijken en het al dan niet in de huidige vorm voorleggen aan de Europese Commissie, die er uiteindelijk over beslist, laat SpecialChem weten.

Volgens de site zijn de producenten van TiO2 ook met een classificatie 2 niet blij. De rattenproeven zouden niets aantonen. De diertjes hadden een tien keer hogere belasting van de luchtwegen met TiO2 dan een medewerker in een fabriek zou hebben en de verschijnselen zoals die zijn waargenomen hadden met elke slecht-oplosbare stof van vergelijkbare grootte.

 

3 reacties op “Titaandioxyde licht carcinogeen?

  1. Frans Liebregts schreef:

    Volgens mij is de term carcinogeen. Het risico van inhaleren is bij de schilder bij in natte vorm (verf) niet aan de orde. Daarnaast is er natuurlijk een risico bij schuren van verflagen. Ik geef er de voorkeur aan om in onze adviezen te spreken van nat matteren van de verflagen. Dit advies heeft dan 2 voordelen, aan de ene kant verniel je geen goede verflaag en aan de andere kant verminder je het risico op inademen van verfstof.

  2. Jan Maurits Schouten schreef:

    Frans, dank voor de taalcorrectie, die is inmiddels doorgevoerd. Het gaat hier inderdaad om TiO2 in droge grondstof-toestand, dus het mogelijke risico is er vooral voor werknemers in de industrie. Schuurstof is weer een heel andere kwestie. Zo is schuurstof van kwarts aangetoond kankerverwekkend, daar zijn strenge voorschriften voor. Van hout zijn voorschriften in de maak, zover ik weet, maar is ook een vermoeden van schadelijkheid. Over schuurstof van verf geldt alleen dat je je voldoende moet beschermen. Qua stof ook moeilijk te definiëren omdat je het steeds over een opgedroogd mengsel hebt.

  3. Ernst de Nobel schreef:

    ALtijd een stofmasker op wanneer je schuurt , dan voorkom je een hoop ellende.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *