Ga naar hoofdinhoud

TiO2-fabriek in Oekraïne lekt giftig gas


De Russische overheid begon op 4 september met het evacueren van kinderen uit delen van de stad Crimea. De lucht wordt er sinds 24 augustus zwaar vervuild door gassen uit een zwavelzuurmeer dat bij de TiO2-fabriek hoort.

foto van de evacuatie , afkomstig van belsat.eu

Rusland bezette in 2014 de Oekraiënse stad Crimea waar de titaandioxidefabriek staat, meldt PaintSquare News, dat een uitgebreid artikel op basis van meerder bronnen over het ongeluk brengt.

De fabriek, die Titan heet, is niet aangesloten bij de wereldwijde vereniging van Titaandioxideproducenten, waar grootmachten als Tronox, Venator en Huntsman wel deel van uitmaken. Volgens de BBC zou de 34 jaar oude fabriek, die het ‘witte goud’ fabriceert voor een zeer grote regio, toch in slechte financiële positie zijn. Een deel van de productie zou niet lang voor het gaslek zijn stilgelegd.

Omwonenden in de verre omtrek klagen over een misselijkmakende stank en ook over een vettige, gelige coating-achtige neerslag op hun huizen en bezittingen.

De overheid evacueerde schoolkinderen naar zuidelijke delen van de stad Criema, voor minstens twee weken en adviseerde de achterblijvers om ramen en deuren gesloten te houden en zo veel mogelijk binnen te blijven. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


30 miljoen subsidie voor emissievrije bedrijfsauto’s

Onderzoek werpt nieuw licht op ‘watergedragen’

Blom komt met VR-simulator voor hoogwerkertraining

Havisten stromen vaker door naar het mbo

Gigantische kinderboekenkast op Haagse muur


Naar archief >