Actueel

Tio2 bacteriedodend met licht

Twee Chinese scholieren hebben een deurklink ontwikkeld die ‘zichzelf schoonhoudt’. De bacteriedodende eigenschappen van de titaniumdioxine in de coating op de klink wordt geactiveerd met uv-licht van binnenuit.

 

De twee klasgenoten showden hun uitvinding op de wetenschapsbeurs in het Amerikaanse Pittsburgh, de Intel International Science and Engineering Fair, meldt PaintSquareNews. Sum Ming “Simon” Wong, 17, and Kin Pong “Michael” Li, 18, studeren aan de ‘Church of Christ in China Tam Lee Lai Fun Memorial Secondary School’ in Tuen Mun, een middelbare school, gesticht door een evangelische organisatie.

Hun uitvinding ziet er wetenschappelijk verantwoord uit. Die gaat van het principe uit dat titaniumdioxine, dat in vrijwel alle verven wordt gebruikt vanwege zijn dekkende en witmakende kwaliteiten, ook anti-bacteriele werking heeft indien het wordt aangestraald met uv-licht.

Deurklinken binnen, die een bron van bacteriën vormen, worden niet beschenen door uv-licht. Daarom plaatsten de scholieren een lampje IN de klink, die de titaniumdioxine van binnenuit aanlicht.

De wetenschapsbeurs reikte substantiële prijzen uit waaronder een hoofdprijs van 4 miljoen dollar. Die ging echter aan de Chinese studenten voorbij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.