Actueel

Stap dichter bij bioafbreekbare verf

4

Verf die niet gemaakt wordt in een fabriek, maar gekweekt. Die precies de gewenste kleur aanneemt op een auto of een muur en na verloop van tijd kan worden ‘geoogst’ of afgevoerd in een biobak. Dat zijn de vergezichten die dichterbij zijn gekomen dankzij onderzoek van de universiteit van Cambridge en het Nederlandse bedrijf Hoekmine.

De wetenschappers zijn er nu namelijk in geslaagd om de genetische code te kraken van zogenaamde flavobacteriën. Deze bacteriën leven en groeien in groepen en behoren tot de felst gekleurde organismen in de natuur, meldt de website SpecialChem. De bacteriën zijn niet zo bijzonder gekleurd door pigmenten, maar door hun interne structuur, die uiteraard genetisch bepaald is. De onderzoekers slaagden er in de genen van de bacterie zodanig te manipuleren, dat ze zich anders gingen bewegen en zo andere kleuren aannamen.

Tot de mogelijke toepassingsgebieden van dit onderzoek behoort het maken van niet-giftige, bioafbreekbare, verven en coatings, bestaande uit dit soort levende organismen.

4 reacties op “Stap dichter bij bioafbreekbare verf

 1. Geert schreef:

  Futuristische gedachte en op lab-schaal heel mooi wellicht.
  Ben benieuwd naar een praktische invulling.
  Als we allemaal omdat het nu gewoon kan, nu zoveel mogelijk afstappen van fossiele grondstoffen en louter herwinbare grondstoffen gebruiken (ook water), kan er op dit moment als een forse milieuwinst behaald worden en gaan we niet zitten wachten op een mogelijke ver van ons bed show. We moeten nu handelen.

 2. Ad schreef:

  Biobased alkyden (eigenlijk op zich al een pleonasme) is al een stap in de goede richting.

 3. Wyger Smits schreef:

  Geweldig dat men onderzoek blijft doen naar ecologische kwaliteitsverbeteringen van verf en coatings.
  Als aanvulling kan ik zeggen dat er in Nederland al sinds 1985 100% biologisch afbreekbare verf verkrijgbaar is van het Duitse Auro. Gewoon normaal te bestellen, en sinds de laatste ontwikkelingen binnen 6 uur overschilder baar, niet vergelend door het nieuwste Replebin bindmiddel!

  • Ad schreef:

   Alle polycondensaten zijn biologisch afbreekbaar. Daarom moet je iedere tien jaar weer de ladder op. Alleen bij sommige duurt het wat langer dan bij andere. Dus de omschrijving “biologisch afbreekbaar” zou gekwantificeerd moeten worden, bijvoorbeeld middels een halfwaardetijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.