Ga naar hoofdinhoud

Sikkensprijs naar Hella Jongerius


De Sikkens Foundation maakt bekend dat de Nederlandse ontwerpster Hella Jongerius de Sikkensprijs gaat krijgen, met name voor haar aanhoudende aandacht voor kleur in ontwerpen. Jongerius krijgt de prijs tijdens een congres op 26 maart waar ook kleur- en archeologiedeskundige Narayan Khandekar zal spreken.

Het uitreiken van de Sikkensprijs is de hoofdactiviteit van de Sikkens Foundation, een stichting die sinds 1961 bestaat en gefinancierd wordt door AkzoNobel. De winaars zijn vrijwel standaard architecten en ontwerpers, zoals Gerrit Rietveld, Le Corbusier, Donald Judd, Benno Premsela, Bridget Riley en David Chipperfield. Vreemde eend in de bijt was ooit de HEMA, die toen een restyling had doorgevoerd.

Over Hella Jongerius (1963) schrijft het bestuur van de foundation: ‘In het werk van Hella Jongerius speelt kleur een centrale rol. Wars van commerciële trends heeft Jongerius een volstrekt eigen kleurgebruik ontwikkeld. Al jarenlang doet ze onderzoek naar kleurpigmenten en de relatietussen kleur, materiaal en licht. (…). Door middel van publicaties stimuleert Jongerius de kritische beschouwing van de designpraktijk. Het manifest dat zij samen met Louise Schouwenberg schreef, Beyond the New A Search for Ideals in Design (2015), is een bron van inspiratie voor ontwerpers, opdrachtgevers en studenten uit de hele wereld.

Het bestuur wordt gevormd door Dingeman Kuilman (voorzitter), Kees Kuijken, Iris Lamers, Hester Alberdingk Thijm, Lennart Booij, Bernard Colenbrander, Ruud Joosten, Niek Koppen en Annet Lekkerkerker.

Op 26 maart wordt de prijs (alleen voor genodigden) uitgereikt in De Doelen in Rotterdam. Dan wordt ook de ‘Mondriaan lezing’ uitgesproken. Die is in handen van Narayan Khandekar, wetenschapper op het gebied van conservering en directeur van het Straus Center for Conservation and Technical
Studies, onderdeel van de Harvard Art Museums in Cambridge (VS). Zij lezing, Collecting Colour, zal
gaan over de uitzonderlijke collectie pigmenten van de Forbes Pigment Collection. De lezing
verschijnt eveneens in boekvorm, waarvan op 26 maart het eerste exemplaar wordt uitgereikt.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Meiden ‘snuffelen’ aan bèta en techniek op Girls’ Day

Mewa investeert in AI-gebaseerde lichaamsmeting

‘Bijna helft werkenden redt het niet tot pensioen’

Brandbrief over zero-emissiezones

Helft eigenaren stelt woningonderhoud uit


Naar archief >