Nieuws

Restauratie kerkinterieur Harkstede

Kerk te harkstede

Het in slechte staat verkerende interieur van de kerk in Harkstede (Gr) wordt nu en de komende maanden gerestaureerd.  Onder andere twee schildersbedrijven werken mee aan het project.

Vorig jaar juni werd de kerk van Harkstede overgedragen aan de Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK), die nu – een jaar later – het interieur laat restaureren.

OVT Restauratiearchitecten stelde een restauratieplan op voor de restauratie van het interieur. De restauratie wordt uitgevoerd door aannemer Jurriens, Gildestucadoors, Schildersbedrijf de Graaf (Groningen), installatiebedrijf Kloeze, meubelrestaurateur Richard Meulenbeek en restauratieschilders Veldman en Veltman (Haren).

De werkzaamheden bestaan onder andere uit het geheel verwijderen van slecht muurverfwerk en opnieuw aanbrengen van een witkalklaag, herstel van vloeren, restauratie van snijwerk en decoratieschilderwerk en de herenbank wordt weer op de oorspronkelijke plek teruggezet.

Bijzondere elementen hierbij zijn de restauratie van het gedenkbord en de gebrandschilderde raampjes die zich in de voormalige bibliotheek bevinden. De restauratie wordt naar verwachting eind dit jaar afgerond.

Historie

De kerk van Harkstede vertelt een belangwekkend verhaal uit de Groninger geschiedenis. De opmerkelijke architectuur, de veelheid aan bijzondere en waardevolle ornamenten, het Schnitgerorgel vertellen samen het verhaal van de stichter van de kerk, Henric Piccardt, en van zijn wonderlijke levensloop die nauw verbonden is met de kerk.

Henric Piccardt (Woltersum, 25 maart 1636 – Harkstede, 6 mei 1712) was een Nederlands avonturier, diplomaat, syndicus (van ‘Stad en Ommelanden’) en borgheer van de Fraeylemaborg, Klein Martijn en De Ruthen. Hij publiceerde ook Franstalige gedichten en een grafschrift in het Latijn.

De kerk is tussen 1692 en 1700 gebouwd tegen een bestaande toren uit de 13e eeuw, nadat de voormalige kerk uit de 13e eeuw was afgebroken. De kerk is onderkelderd. De Piccardtbeuk bevat de grafkelder waarin de kisten van de stichter, Henric Piccardt, en zijn vrouw Anna Elisabeth Rengers staan. Daarboven de werkkamer van Piccardt die later bij de kerk aangetrokken is en daar weer boven, achter het Arp Schnitgerorgel, bevindt zich de bibliotheek van Piccardt.

De restauratie wordt mede mogelijk gemaakt door een restauratiesubsidie van de Provincie Groningen in het kader van de subsidieregeling Restauratie Rijksmonumenten provincie Groningen (BRRG), bijdragen van het Prins Bernhard Cultuurfonds, Meindersma-Sybenga Stichting, Maatschappij van Welstand, Dr. Hendrik Muller’s Vaderlandsch Fonds en het J.B. Scholtenfonds.

Vorig jaar juni sprak men de wens uit om behalve het huidige gebruik te continueren de kerk te herbestemmen tot museumkerk. Kern van dit herbestemmingsplan is dat de kerk zelf het museum is; het is dus niet de bedoeling dat de kerk fungeert als een gebouw waarin een museum wordt gehuisvest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.