Nieuws

RepaKorr: samenwerking voor molenonderhoud

Een grote Duitse staalconserveerder, het Frauenhofer Institut en coatingfabrikant Sika slaan de handen ineen om het coatingonderhoud aan windmolens in zee efficiënter en goedkoper te maken. Met nieuwe methodes en materialen.

De bedrijven werken samen onder de naam RepaKorr. Ze richten zich op het onderhoud aan het almaar groeiende aantal windturbines op zee. Dat kost gedurende de levensduur van de molens soms meer dan honderd keer het bedrag dat nodig is om ze neer te zetten. De palen staan verankerd op de zeebodem en moeten dus ter plaatse geïnspecteerd, gerepareerd en geconserveerd worden. Het samenwerkingsverband zoekt naar de beste manieren om dat te doen, meldt de website Special Chem.

Drones

Het onderzoek gaat op dit moment alle kanten op. Zo wordt de mogelijke inzet van drones onderzocht. Ook wordt overlegd over de beste, uniforme inspectiemethode en verslaglegging daarvan.

Folies

Daarnaast ontwikkelt het Frauenhofer Instituut (meer speciaal het Instituut voor Manufacturing Technology and Advanced Materials IFAM in Bremen, dat deel uitmaakt van het Frauenhofer instituut dat weer vergelijkbaar is met ‘ons’ TNO). Manieren om plaatsen waar de coating verwijderd is en een reparatie is aangebracht, tijdelijk te beschermen tegen corrosie in afwachting van de nieuwe, duurzame coatinglaag. Het zou gaan om twee verschillende soorten folies, waarvan er al één in afwachting is van de patentverlening. De kunst is natuurlijk om een folie te ontwerpen die bestand is tegen de zoute, natte en winderige omstandigheden, langere tijd goed blijft zitten, ook bij orkaankracht, maar wel makkelijk te verwijderen is door de schilder. Als het zou werken, kan het veel beteken voor de logistiek en de efficiëncy van het onderhoud aan de molens.

 

De aan het samenwerkingsverband verbonden staalconserveerder is Muehlhan AG, een groot Duits onderhoudsbedrijf, onder andere gespecialiseerd in staalconservering.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.