Ga naar hoofdinhoud

Presentatie ‘Een kabinet vol kleur’


De collectie schildersmaterialen van de Amsterdamse verfhandelaar Michiel Hafkenscheid (1772-1846) is beschreven in een magnifiek boek: Een kabinet vol kleur.

Het eerste exemplaar van dit boek werd donderdag 15 maart uitgereikt in het Teylers Museum in Haarlem aan Marjan Scharloo, directeur van het museum. De locatie was niet toevallig, want het kabinet waar het allemaal om gaat, is in het bezit van het museum.

Collectie

De Collectie Hafkenscheid omvat een verzameling ongeprepareerde schilder- en verfstoffen in de meest brede zin. Ruim 370 monsters van pigmenten, gommen en harsen, schuurmiddelen, lijmsoorten, ertsen, chemicaliën en ongeprepareerde plantaardige en dierlijke verfstoffen. Allemaal droge stoffen die zijn ondergebracht in de bovenste vijftien lades van een sober vormgegeven kabinet met in totaal negentien lades.

Michiel Hafkenscheid

De monsters zijn tussen 1800 en 1835 verzameld door Michiel Hafkenscheid (1772-1846), die in de negentiende eeuw in Amsterdam een groothandel en winkel dreef in verfwaren en aanverwante artikelen: de firma M. Hafkenscheid & Zoon. Hij zette de Amsterdamse zaken voort van de firma Tollens uit Rotterdam, waartoe ook tijdgenoot en dichter Hendrik Tollens behoorde.

Kennis van oude schildersmaterialen is onontbeerlijk voor kunsthistorisch onderzoek van schilderijen en voor de restauratiepraktijk. In die zin is de Collectie Hafkenscheid van onschatbare waarde.

Ernst Homburg en Ineke Pey presenteren hun boek ‘Een kabinet vol kleur’ in het Teylers Museum in Haarlem. Pey studeerde kunstgeschiedenis archeologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen, waar zij ook promoveerde, en was als onderzoeker onder andere werkzaam bij de vu Amsterdam en het Nederlands Architectuurinstituut in Rotterdam. Zij publiceerde onder andere over middeleeuwse kerken, herenhuizen en villa’s en de Collectie Hafkenscheid. Homburg is hoogleraar geschiedenis van wetenschap en techniek aan de Universiteit Maastricht. Hij publiceerde onder andere over de bedrijfshistorie van dsm Agro (2004) en Solvay (2013) en over de geschiedenis van kleurstoffen, pigmenten, katoendruk en coloristen.

Toegankelijk boek

Het boek dat Ineke Pey en Ernst Homburg hierover hebben geschreven, is niet alleen interessant voor kleurdeskundigen, restauratoren en decoratieschilders, maar vanwege de toegankelijkheid ook voor een breder publiek. Het boek beschrijft de geschiedenis van de firma Hafkenscheid en geeft een compleet overzicht van de aanwezige stoffen in het kabinet met hun samenstelling, toepassing, herkomst en nomenclatuur. Een belangrijk naslagwerk voor iedereen met interesse in historische schildersmaterialen.

In Eisma’s Schildersblad nummer 4-2018 meer over de presentatie van ‘Een kabinet vol kleur’.

Over het boek

Een kabinet vol kleur – de collectie schildersmaterialen van de Amsterdamse verfhandelaar Michiel Hafkenscheid (1772-1846) | ISBN 9789460043758 | Ineke Pey & Ernst Homburg | gebonden | rijk geïllustreerd | 288 pagina’s | €29,95 | Uitgeverij Vantilt, Nijmegen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Havisten stromen vaker door naar het mbo

Gigantische kinderboekenkast op Haagse muur

Campagne tegen kwast spoelen onder de kraan

West knapt zuidelijk seinwezen op

Lage-inkomensvoordeel voor werkgevers vervalt


Naar archief >