Actueel

PPG heeft financiële fouten helder

Een verkeerde manier van inboeken van kosten, waarschijnlijk met opzet. Dat was de reden waarom verfreus PPG dit voorjaar nog niet met definitieve jaarcijfers kwam. Het bedrijf heeft het lek nu boven en heeft de cijfers weer op orde. 

Over 2016 daalt het opgegeven nettoresultaat met 4 miljoen dollar, en drie miljoen dollar moet van het nettoresultaat over de eerste negen maanden van 2017 worden afgetrokken, meldt PPG in een persbericht. Dat is natuurlijk veel geld, maar op een jaarwinst van 1,4 miljard euro kan het waarschijnlijk wel lijden. Het wekte wel bevreemding in januari dat de verffabrikant nog niet met definitieve cijfers kon komen.

Het persbericht is heel kort over de oorzak. Het gaat om ‘het overtreden van accountingregels en pocedures waarbij het gaat om het niet goed toewijzen van bepaalde specifieke kosten’. Bij ‘accrued expenses’ gaat het om het al op de balans zetten van kosten die nog niet betaald zijn maar waarvoor al wel een rekening is ontvangen.

Het altijd goed geïnformeerde PaintSquareNews weet dat een ‘vice president’ en financial controller, Mark C. Kelly, niet lang na het ontdekken van de fouten ontslagen is. Hij zou buiten medeweten van andere hogere managers zijn ondergeschikten opgedragen hebben om op deze manier met de cijfers om te gaan. Het niet ‘nemen’ van kosten die wel gemaakt zijn in het betreffende boekjaar geeft natuurlijk ene gunstiger beeld van de resultaten van reëel is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.