Actueel

Polen het meest, dan Turken, dan Bulgaren

3

De meeste mensen uit de EU die in Nederland in de bouw aan de slag gaan zijn Polen. Opmerkelijk is dat het aantal Polen in loondienst daalde, het aantal ondernemers steeg. Daarna volgen de Bulgaren. Van buiten de EU zijn vooral Turken in de bouw actief.

Dat blijkt uit cijfers van het CBS, die in opdracht van het EIB bij elkaar zijn gezocht (en hier terug te vinden in een overzichtelijke tabel). Het zijn wel vrij gedateerde cijfers, ze gaan over 2011, 2013 en 2015.

In die zes jaar nam het aantal Poolse bedrijven (aangeduid als ‘zelfstandigen’) in de bouw toe van 3040 naar 4555, het aantal Poolse werknemers daalde in diezelfde periode van 3965 naar 2355. De inwoners van de EU die na de Polen het meest in ons land actief zijn zijn Bulgaren. Hun aantal is realtief stabieler: in 2011 werkten er 45 Bulgaren in de Nederlandse bouw, in 2015 waren het er 245. Het aantal Bulgaarse zelfstandigen nam in dezelfde tijd toe van 1495 naar 1940.

Er zijn ruim meer Turken dan actief in de bouw. Ze zijn verreweg de belangrijkste  groep van buiten de EU. Ook onder de Turkse bouwmedewerkers zien we een daling, van 3155 (2011) naar 2285 (2015) en ook hier neemt het aantal zelfstandigen toe, van 1910 (2011) naar 2455.

In totaal waren er in 2015 9945 werknemers uit de EU werkzaam in de bouw en 2310 mensen van buiten de EU, en waren er 11510 zelfstandigen uit de EU en 2485 zelfstandigen van daarbuiten in de bouw actief.

Alle cijfers zijn via deze link te vinden

3 reacties op “Polen het meest, dan Turken, dan Bulgaren

 1. meliha schreef:

  Domme Hollanders,…de Bulgaren die in Nederland wonen zijn van Turkse afkomst.
  Dat zijn gewoon Turken. Ze spreken Turks. Maar goed, dat hoeven jullie niet te weten anders raken jullie weer in paniek. Centraal Bureau voor de Statistiek had toch ook onderzoek gedaan naar de geboortecijfers van Marokkaanse, Turkse en Hollandse vrouwen en in paniek op de nos verteld dat de geboorte cijfers van moslims stijgen?!
  En dat ze over tientallen jaren in bepaalde gebieden weleens de meerderheid zouden kunnen zijn
  Waarom zijn Hollanders altijd bang voor buitenlanders?Waarom moeten ze altijd in de gaten worden gehouden? Alsof ze hun brood gaan stelen.

 2. jan maurits schreef:

  In bovenliggend stukje, noch in het bericht van het CBS is sprake van paniek. Ze hebben het uitgezocht in opdracht van het EIB. Enne…Bulgaren die eigenlijk Turken zijn?

 3. Martin Vermeer schreef:

  Domme Meliha !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.