Nieuws

In Noord-Holland (Bergen) en in Overijssel (Dalfsen) kunnen woningbezitters vanaf 1 mei hun huis laten isoleren op basis van een woninggebonden financiering. Het gaat om een pilot onder de naam Woonpas.

Veel particulieren zijn wel geïnteresseerd in isolatiemaatregelen en energiebesparing, maar weten niet waar te beginnen, zijn onzeker over de besparingen of hebben domweg het geld niet voor de investering. Het initiatief Woonpas, ontwikkeld met ondersteuning van TNO, de Erasmusuniversiteit en de Bank Nederlandse Gemeenten, tracht al deze bezwaren zo vele mogelijk weg te nemen en de huiseigenaar zo veel mogelijk risico’s te besparen. Eén van de onderdelen van Woonpas is woninggebonden financiering.

Nieuwe eigenaar lost af

Dit is een manier van financieren waarbij de schuld die wordt aangegaan wezenlijk ‘op het pand ligt’. Bij verhuizen nemen de bewoners de schuld niet mee, maar blijft die aan het huis verbonden en nemen de nieuwe eigenaren de afslossing dus over.

Wegstreepbaar

De website van Woonpas legt de procedure verder helder uit: wie met de organisatie in zee gaat krijgt eerst een voorlopige inschatting van maatregelen en kosten. De kosten van de benodigde ingrepen moeten in principe wegstreepbaar zijn tegen de energiewinst, over een welbepaald en gegarandeerd aantal jaren.

Verantwoordelijkheid

Na de eerste offerte komt een inspecteur van Woonpas langs voor het definitieve plan. Bij akkoord neemt Woonplan ook de verantwoordelijkheid voor de uitvoering van de energiemaatregelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.