Actueel

Petitie voor behoud zelfstandigenaftrek

Charles Verhoef

Een petitie om de huidige zelfstandigenaftrek te behouden, is meer dan 3.000 keer ondertekend. De actie, onder de noemer ‘Ik verdien zelfstandigenaftrek!’, is op touw gezet door zzp-brancheorganisatie Zelfstandigen Bouw.

Ook andere partijen hebben zich volgens Charles Verhoef, voorzitter van Zelfstandigen Bouw, aan de actie gecommitteerd. Het initiatief is een reactie op het kabinetsbesluit om de zelfstandigenaftrek binnen tien jaar met ruim 2.000 euro te verlagen en zo terug te brengen naar 5.000 euro.

De zelfstandigenaftrek is het bedrag van de winst waarover ondernemers geen belasting hoeven te betalen. Dit lag jarenlang op 7.280 euro. Door dit bedrag te verlagen, wil de overheid geld overhouden om lastenverlichting voor burgers te realiseren en fiscale verschillen tussen werknemers en zelfstandigen te verkleinen. Bovendien hoopt minister Koolmees er schijnzelfstandigheid mee aan te pakken.

Verhoef noemt het oneerlijk, kortzichtig én onlogisch de zelfstandigenaftrek te verlagen. Hij pleit voor differentiatie. ‘Wie zijn ondernemersrisico’s afdekt, verdient het de aftrek van 7.280 euro te behouden. Het kabinet moet niet alle zzp’ers over één kam scheren.’

‘Beloon goed gedrag’

Zelfstandigen Bouw onderschrijft de meeste plannen die het kabinet met zzp’ers heeft, zoals dat zij zich indekken tegen arbeidsongeschiktheid en een pensioenregeling treffen. Verhoef: ‘Dat willen wij ook, maar dat bereik je niet met een algemene verlaging van de zelfstandigenaftrek. Integendeel. Wij willen een eerlijke zelfstandigenaftrek die goed gedrag beloont.’

Ook ZZP Nederland is tegen het kabinetsplan. Volgens voorzitter Maarten Post is het belangrijk dat de ondernemersrisico’s die zzp’ers lopen ook in de toekomst met belastingkortingen kunnen worden afgedekt. Critici, zoals in het verleden het Centraal Planbureau, vinden het algemene belastingvoordeel geen nut hebben voor de economie ‘omdat er niet gericht een probleem mee wordt aangepakt’.

De petitie ondertekenen kan hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.