Ga naar hoofdinhoud

‘Pensioen na 45 jaar mogelijk’


Onderzoek van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) heeft uitgewezen dat het mogelijk is om na 45 jaar werken in de bouw met pensioen te gaan.

Dat melden de vakbonden FNV en CNV, die EIB de opdracht gaven onderzoek te doen bij de cao Bouw & Infra. Omdat het pensioen van werknemers uit deze sector voor het grootste deel bestaat uit AOW, is ook onderzocht of een flexibele AOW-leeftijd kan worden vastgesteld.

Het EIB-onderzoek is vandaag gepresenteerd bij de start van de debatbijeenkomst Op naar een flexibele, sociale AOW in Den Haag. FNV en CNV vinden dat de politiek deze door de EIB aangedragen oplossingsrichtingen serieus moet overwegen en zo snel mogelijk met een nieuwe wet moet komen.

Gijs Lokhorst, bouwbestuurder van CNV Vakmensen: ‘De behoefte aan eerder kunnen stoppen met werken, is evident. Daarom dringt CNV Vakmensen er bij de politiek op aan een flexibele AOW mogelijk te maken. Dat is essentieel voor deze werknemers.’

In het pensioenakkoord is afgesproken dat het kabinet samen met vakbonden en werkgevers onderzoekt of de AOW-leeftijd in de toekomst gekoppeld kan worden aan 45 dienstjaren. In dit akkoord zijn ook afspraken gemaakt waardoor een vroegpensioen wettelijk mogelijk wordt voor mensen met zwaar werk.

Het idee is om vroegpensioen mogelijk te maken tot maximaal drie jaar voor de AOW-leeftijd. De wet zou mogelijk ingaan op 1 januari 2021. In de huidige ideeën is de werkgever degene die een vergoeding moet betalen van 19.000 euro per jaar, gelijk aan een AOW-uitkering. Het rapport van de EIB laat volgens de vakbonden zien dat er ook andere mogelijkheden zijn. Zodra dit wettelijk mogelijk is, willen de FNV en CNV hierover zo snel mogelijk afspraken maken in cao’s.

5 reacties op “‘Pensioen na 45 jaar mogelijk’

  • zetzetpeeër

    Maar als je zzp-er bent heb je geen werkgever die dat gaat betalen.

  • Ad2

    Dat gaan de werkgevers van onderhoud.nl ook echt niet betalen , en aangezien de vakbonden fnv en cnv bij onderhoud.nl buitenspel zijn gezet gaat bijj de cao onderhandelingen Gaat dat het dat echt niet worden . Lbv doet sowieso niets voor de schilders.

  • helemaal mee eens, schandalige cao!!! minderwaardig zelfs, om de vakbonden erbuiten te houden, in wat voor land leven we,dat de regering dit toestaat.

  • Johan

    45 jaar in het schildersvak,met 15 jaar begonnen Ben nu 61 en zou nog 6 jaar moeten,met alle lichaamelijke klachten,dit pensioen stelsel kopt niet.kijk naar het arbeisverleden niet zo maar een Streep trekken.zou haast zeggen discriminatie

  • jan de kinderen 1

    pensioen leeftijd is verhoogd omdat de levensverwachting omhoog ging nu is de levensverwachting weer gedaald als het kabinet ballen heeft draaien ze het weer terug

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


‘Bijna helft werkenden redt het niet tot pensioen’

Akzo-personeel krijgt er tien of negen procent loon bij

AkzoNobel en vakbonden naderen loonakkoord

Corporatie-employees krijgen er tien procent salaris bij

FNV waarschuwt AkzoNobel: ‘Regel snel goede loonsverhoging’


Naar archief >