Actueel

EWS, Qavity en Isoleren met Nanotechnologie zijn de drie winnaars van de innovatiewedstrijd De Isolatie Uitdaging van drie Utrechtse corporaties. Elk en Caspar de Haan wonnen de publieksprijs met hun ISO simpel.

Juryvoorzitter Diederik Samsom maakte woensdag de uitslag bekend tijdens de finale. Volgens de jury vormen de winnende ideeën een goede mix van oplossingen voor betere binnenmuur-, buitenmuur- en spouwmuurisolatie. De drie winnaars ontvangen ieder €20.000 aan innovatiegeld. Daarmee kunnen zij hun oplossing testen en verder ontwikkelen in proefwoningen van de drie organiserende corporaties Bo-Ex, Portaal en Mitros.

Deze corporaties hebben hoge duurzaamheidsambities. De verduurzaming van duizenden sociale huurwoningen begint bij ‘een nieuwe jas’: een innovatie in gevelisolatie die de woningen geschikt maakt voor lagetemperatuurverwarming. Met betere gevelisolatie blijft de energierekening voor meer huurders betaalbaar en worden tienduizenden sociale huurwoningen duurzamer en comfortabeler.

De huidige materialen en technieken geven overlast voor bewoners, zijn niet milieuvriendelijk en hebben te hoge kosten. Om hierin een doorbraak te forceren, startten Bo-Ex, Portaal en Mitros begin dit jaar De Isolatie Uitdaging.

De vijf finalisten werden gekozen uit veertig inzendingen, waaronder deelnemers uit het buitenland en samenwerkingen tussen verschillende partijen. Zo haalde onder andere CO2LLECTIEF Hagemans, SW, Talen en Wits (allen vastgoedonderhoudsbedrijven) de finale.

ISO simpel
De gezamenlijke oplossing van de vastgoedonderhoudsbedrijven elk en Caspar de Haan heet ISO simpel – Isoleren zonder gedoe. Met deze oplossing worden woningen van buitenaf geïsoleerd in slechts één dag. Zónder aanpassingen aan gevel, dak en interieur en zónder gedoe voor de bewoners, want zij hoeven er namelijk niet voor thuis te blijven.

Winnaars
De drie winnende oplossingen zijn:

1. EWS van VolkerWessels NieuwWonen
(neutraal isoleren met EWS (External Wall System), dat het comfort met een lambda-waarde van 0,017 Wm2K verhoogt. De oplossing heeft een hoge luchtdichtheid en isoleert met minimale opbouwdikte. De oplossing staat toe dat de bestaande kozijnen behouden worden en biedt meerdere afwerkmogelijkheden. Er is geen bouwvergunning noodzakelijk.

2. Qavity van Qbuild en Cauberg Huygen
Qavity is hét nieuwe concept voor het na-isoleren van de spouw. Door gebruik te maken van vacuümtechniek in de spouw kunnen we woningen snel en betaalbaar voorzien van hoogwaardige na-isolatie. Deze oplossing van Qbuild en Cauberg Huygen laat de binnenruimte ongemoeid en met minimaal ongemak voor bewoners.

3.Isoleren met Nanotechnologie van Vesta Chemicals, Barozzi Group en Svenska Aerogel
Isoleren met Nanotechnologie: Het verbeteren van de isolatie van een huis door middel van pleisters en coatings met nanotechnologie. Dit op een veilige en milieuvriendelijke manier met behoud van de originele constructie.

Sympathisanten
Naast de drie initiatiefnemers, zijn ook 23 andere woningcorporaties betrokken bij De Isolatie Uitdaging. Zij herkennen het probleem en zijn sympathisant van het initiatief. De winnende oplossingen worden straks ook in woningen van die corporaties getest en/of toegepast. De sympathisanten vormen samen met de initiatiefnemers een kennisplatform voor andere woningcorporaties.

De sympathisanten van De Isolatie Uitdaging zijn: Eigen Haard, de Alliantie, Zayaz, Woonwaard, Staedion, Havensteder, Wold & Waard, Rochdale, Talis, Kleurrijk Wonen, Haag Wonen, Vivare, Tablis Wonen, De Huismeesters, Provides, Jutphaas Wonen, Viveste, GroenWest, De Woningraat, Woonstichting SSW, Heuvelrug Wonen, Vecht en Omstreken en RKWBV Zeist.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.