Actueel

NK Schilderen 2020: dit zijn de namen

Over een kleine drie maanden staat de volgende editie van het NK schilderen op het programma. De finales worden van 4 tot en met 6 maart gehouden in Leeuwarden.

Amy Bishop (Drenthe College), Sven Kroese (Deltion College), Veronica Natzijl-van Koot (MBO Amersfoort), Stijn Appel (ROC Horizon), Gijs van Aanholt (ROC Nijmegen) Brian van Zantwijk (ROC Rivor) en Mike de Lange (ROC van Twente) binden met elkaar de strijd aan in de Friese hoofdstad. Zij moeten zien uit te blinken in diverse facetten van het vak, zoals schilderen, behangen, kleuren mengen en penselen. Ook krijgen ze een vrije opdracht. Een jury van vakspecialisten beoordeelt de prestaties, waarna de computer een uitslag produceert.

De officiële route is dat elke opleidingslocatie een eigen voorronde houdt waarin leerlingen zich tot beste van de school kunnen kronen. Daarna volgt een landelijke kwalificatie tussen de lokale kampioenen om uit te maken wie naar de finale mogen. Dat is dit jaar niet het geval. Maar zeven schildersopleidingen meldden zich aan voor Skills Heroes – zoals de beroepenwedstrijd officieel heet – waardoor een kwalificatieronde overbodig was.

Het podium bij het NK vorig seizoen in Techniekhuis Twente, met op één Job Budding, op twee Mike de Lange en op drie Veronica Natzijl-van Koot.

Vier opleidingslocaties organiseerden een onderlinge voorronde, drie leerlingen werden zonder voorwedstrijd afgevaardigd naar Leeuwarden. De redenen voor het ontbreken van een schoolcompetitie verschillen. Er is bijvoorbeeld geen tijd of capaciteit en één locatie moest last-minute een andere leerling naar voren schuiven omdat de eerste kandidaat afhaakte.

Waardevolle ervaring

Van de zeven finalisten waren er twee de afgelopen editie ook van de partij: Mike de Lange, die tweede werd, en Veronica Natzijl-van Koot, nummer drie. Zij profiteren komend jaar wellicht van de waardevolle finale-ervaring die ze hebben opgedaan. Job Budding ging hen voor. Hij kroonde zich vorig jaar tot Nederlands kampioen en deed mee aan het wereldkampioenschap in Kazan, nadat hij in 2018 derde was geworden op het NK. Budding laat het toernooi deze keer aan zich voorbij gaan.

931 opleidingen van 56 mbo-scholen doen volgens organisator WorldSkills Netherlands mee aan de vakwedstrijden. In richtingen als lassen, metselen, tegelzetten, koken, bloembinden en dus schilderen. De winnaars maken kans op deelname aan de Europese finale (EuroSkills) in het Oostenrijkse Graz. Voor het zover is, is een uitmuntende prestatie vereist in beurshal WTC Expo in Leeuwarden.

Job Budding in actie op het WK in Kazan, augustus 2019.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.