Nieuws

‘Mosselverf’ vloeit beter

Watergedragen verf die vloeit als een alkyd. Zo’n product komt dichterbij nu onderzoekster Juan Yang de geheimen van mosselen heeft bestudeerd.

Yang promoveerde deze week op haar proefschrift  A clear coat from a water soluble precursor: a bioinspired paint concept, waarin ze bestudeerde hoe mosselen zich onder water hechten aan allerlei ondergronden. De mossel doet dat door eerst bij zijn voet een draadje van een bepaald type eiwitten uit te scheiden. In die eiwitten treedt dan een reactie op, waardoor het draadje binnen een minuut niet langer oplosbaar is in water maar sterk en taai is geworden. Naar de chemie van deze eiwitten is al veel onderzoek gedaan vanwege de hechtingseigenschappen, maar nog nauwelijks naar de onoplosbaarheid in water, schrijft de Wageningen Universiteit.

Mosselchemie

De  promovenda slaagde er in om een polymeer te maken met deze in water reagerende eigenschap. Een van de vereisten voor de uithardende werkzaamheid van dit polymeer is dat de omgeving minder zuur moet worden. Deze proof of principle biedt een aanknopingspunt voor de verfindustrie om watergedragen verf te verbeteren. Naar de invloed van het polymeer op andere verfcomponenten zoals pigment en andere verfeigenschappen is nog nader onderzoek nodig.

Het reagerende polymeer is mogelijk ook in andere situaties toepasbaar. Zo is de mosselchemie ook heel geschikt om antimicrobiële coatings te maken.

Het onderzoek is mede mogelijk gemaakt door AkzoNobel.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.