Actueel

Drie grote bouwers van verplaatsbare woningen vragen gezamenlijk om veranderingen in het overheidsbeleid om hun concept mogelijk te maken. Met name op het gebied van vergunningen en eisen is volgens De Groot Vroomshoop Bouwsystemen, Heijmans en De Meeuw veel te winnen.

De bouwers bieden alle drie een eigen, maar vergelijkbaar concept aan van woningen, van tiny houses tot complete eengezinswoningen, die naar behoeven neergezet, uitgebreid en weer afgebroken kunnen worden. De bouwers richten zich met name op de huursector. Het idee is dat corporaties zo minder leegstand zullen hebben en eenvoudiger hun woningaanbod kunnen aanpassen aan de vraag. Ook is het een stap richting circulaire economie, want de materialen worden steeds hergebruikt.

Volgens de drie bouwbedrijven zijn er een aantal maatregelen nodig om ‘de cirkel gesloten te krijgen’. Ten eerste zou het mooi zijn als er maar een keer een vergunning voor het gebouw aangevraagd hoeft te worden waarbij de woning wordt getoetst aan de hand van het bouwbesluit. Wordt het later opnieuw opgebouwd, dan verandert er immers niets. De bouwers zouden tevens willen dat de gebouwen bij wederopbouw niet aan veranderde kwaliteitseisen moeten voldoen.

Daarnaast willen ze dat de energie-eisen aan dit soort woningen niet hoger is dan die in het Bouwbesluit. Dat de meeste van deze woningen minstens energieneutraal zijn moet tot de ondernemersvrijheid van de bouwers gerekend worden.

Corporaties zouden het mogelijk moeten maken om de complete exploitatieperiode van de verplaatsbare woningen, dus ook als ze elders worden geherbouwd, in de financiering op te nemen. Of mee kunnen gaan in lease- of huurconstructies die de aanbieders van dit losse vastgoed bedenken.

De partijen komen er nu mee omdat ze hun wensen opgenomen willen zien in de Transitieagenda Bouw, die in januari aan de overheid gepresenteerd zal worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.