Actueel

Jotun: Norsok systeem voor onderhoud

De Noorse verffabrikant Jotun, vooral bekend om zijn protective coatings, heeft, naar eigen zeggen, als eerste ter wereld een goedkeuring van het Norsok-insituut op een verfsysteem speciaal bedoeld voor onderhoud aan boortorens en andere installaties in extreme omstandigheden.

Het Noorse Norsok is een begrip in de metaalconservering. Kort gezegd schrijft het verfsystemen en bestekken voor voor verschillende metaalconserveringsklussen. Jotun wijst er op dat tot nu toe de Norsok-voorschirften voor onderhoud aan boortorens en dergelijke gebaseerd waren op metaalconservering zoals die wordt toegepast op nieuw staal, onder geconditioneerde omstandigheden bij metaalconserveringsbedrijven.

Dat doet geen recht aan de praktijk, waar schilders onder zware omstandigheden bestaande verflagen mechanisch of met waterstralen moeten reinigen en voorbewerken en vervolgens met de kwast en de rollen van langdurige bescherming moeten voorzien.

Jotun heeft nu een compleet systeem ontwikkeld voor deze manier van onderhoud, en heeft daar nu ook de Norsok-goedkeuring voor gekregen. Het gaat om een drielaags systeem  dat bestaat uit: Barrier Smart Pack, een primer op epoxybasis die niet alleen verrijkt is met zink maar ook versterkt is met keramische elementen,  Jotamastic Smart Pack HB, een beschermende coating die een dikke-egale laag creëert, en Hardtop One, een eencomponents polysiloxaancoating met, volgens de fabrikant en dus ook volgens Norsok, de eigenshappen van een 2k-polysiloxaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.