Actueel

Harde maatregelen tegen het almaar stijgende aantal arbeidsongevallen. Die kondigde Marc Kuipers, Inspecteur-generaal bij het ministerie van SZW, op 11 april aan tijdens een arbo-congres in Rotterdam. Vorig jaar werden 4.250 ongevallen gemeld. ‘Een schandalig aantal’, aldus Kuipers, die zegt bedrijven desnoods via het strafrecht aan te willen pakken.

De harde aanpak start per 1 juli, als de nieuwe Arbowet precies een jaar ‘in de lucht’ is. In 2017 werden bij de Inspectie SZW maar liefst 7 procent meer ongevallen gemeld dan het jaar daarvoor. In 2016 viel een stijging te noteren van 13 procent (gemelde ongevallen) en 14 procent (slachtoffers) ten opzichte van 2015.

Dat zijn zorgelijke cijfers, volgende Inspectie SZW, niet alleen omdat de groei al vijf jaar doorzet, maar ook omdat de cijfers maar een deel van de waarheid vertellen. Volgens Inspectie SZW wordt zo’n 40 procent van de meldplichtige ongevallen niet gemeld.

4oo inspecteurs erbij

Jaarlijks overlijden in Nederland 4.100 mensen aan beroepsziekten en 2.700 aan werkgerelateerde kanker. ‘Ik begrijp niet waarom er niet meer maatschappelijke onrust is over deze cijfers’, zei Kuipers tijdens het congres. ‘Maar als overheid nemen wij onze verantwoordelijkheid. Er komt 50 miljoen euro bij voor de Inspectie SZW en het aantal fte zal stijgen van 1.100 naar 1.500.’
Ondanks deze serieuze dadendrang, en het stevig groeiende aantal fte, wenste Kuipers zijn inspecteurs ‘een prettige wedstrijd’. Dat was cynisch bedoeld. Kuipers doelde op de 1,7 miljoen bedrijven die gecontroleerd moeten worden door dit relatief kleine aantal inspecteurs. ‘Wij kunnen ze nooit allemaal bezoeken.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.