Ga naar hoofdinhoud

In 2012 minder schilders in dienst


Het CBBS is de grootste salarisadministrateur van de schildersbranche. Het heeft dus een goed beeld van de loonontwikkeling en tal van andere zaken die met verloning samenhangen.

Met een sterke daling in december is de gemiddele ‘bezettingsgraad’ van schildersbedrijven in het afgelopen jaar met 5 procent afgenomen. Dat concludeert salaraisadministrateur CBBS op basis van eigen cijfers. De daling in december was 8 procent, een triest record.

Zo is enige jaren geleden het op dat moment verloonde aantal werknemers op 100 gesteld: een ijkpunt voor de bezettingsgraad. Sindsdien wordt dit getal gevolgd. Uit de laatste gegevens blijkt dat in december de bezettingsgraad gekrompen is van 76 naar 68, een daling van ongeveer 8 procent in een maand tijd. Een zo sterke afname van het aantal schilders dat via de loonadministratie verloond wordt is niet eerder waargenomen.

Over heel 2012 genomen bedraagt de bezettignsgraad 72. Daarmee is de branche, vergeleken met vorig jaar, met 5 procent gedaald.

Brussel

De foto is genomen tijdens een demonstratie, gisteren, in Brussel van vakbondsleden tegen de toename van de oneerlijke arbeidsconcurrentie door de instroom van Oost-Europese werknemers. Centraal op de foto staat henny Plat, regiobestuurder van FNVBouw.

12 reacties op “In 2012 minder schilders in dienst

  • Henny Plat

    Minder werknemers betekent met minder mensen de premies opbrengen, en dus worden de schilders die in loondienst zijn duurder. Als werkgevers weer meer zouden investeren in vaste dienstverbanden konden de premies naar beneden. Zo investeer je in goede vakkrachten en opleiding en dus in de toekomst. Maar nee, mensen worden ontslagen, tot de flex gedwongen via uitzendburo en zelfs het gedwongen zzp schap. Zo helpen de mensen zonder lange termijn visie onze mooie sector om zeep.

    Die mannen die bij me waren, zijn overigens ook schilders. In dienst van Rotterdamse bedrijven als van der Heide,van der Ham etc…

  • harold

    Personeel in dienst nemen is uiteraard geen probleem. Ze weer kwijtraken als je geen werk hebt is een heel ander verhaal. Of 2 jaar doorbetalen als ze ziek zijn. Een ondernemer wil best wel investeren maar zeker niet meer in vaste dienstverbanden. Het risico van deze investering is te groot geworden.

  • jan maurits

    Op den duur, wordt voorspeld, keert de wal het schip, dan is er schaarste aan vaklieden en ben je blij als je mensen aan je hebt weten te binden.

  • arie

    Maar aan een bedrijf dat failliet gaat door te hoge lasten heb je ook niets

  • fresco

    Op den duur keert de wal het schip……. 2014, 2018, 2025?
    In 2009 hield ook iedereen z’n personeel vast want, zo was de verwachting, het tij zou spoedig keren. Nou, het tij is nog steeds niet gekeerd. De werkeloosheid loopt nu echter wel zeer snel op. Ik vind trouwens dat niet een werkgever in goede vakkrachten moet investeren maar dat de vakkracht dat zelf moet doen. Zo verwerft hij zich uiteindelijk zelf een betere positie op de arbeidsmarkt. Als het tij keert……

  • jos

    Zo’n 15 – 20 jaar geleden lag ik wakker om personeel te kunnen behouden, nu lig ik nog wakker; hoe kom ik er vanaf! De huidige regelgeving omtrent ontslag is funest voor bedrijfjes die alles in het werk gesteld hebben om hun personeel te kunnen behouden. Hier ga je van naar de kl…

  • Frans

    Begin zeventiger jaren waren er nog 42000 schilders werkzaam in de bedrijfstak. Dit worden er steeds minder door de komst van subsituut producten oftewel ondergronden waar geen verf meer op wordt aangebracht in het werk. De afname gaat dus door, wel of geen crisis.

  • Roelof

    @ Henny: Als vakbonden meer zouden investeren in flexibiliteit bij vaste dienstverbanden in geval zich noodsituaties voordoen zijn duurzame ondernemers wel bereid te blijven investeren in vaste dienstverbanden. Als vakbonden bewezen werkende maatregelen op dat punt blijven frustreren gaat deze trend met een noodgang door en keert de wal het schip. En Henny: het probleem van oneerlijke arbeidsconcurrentie zit daarmee vooral ook bij FNV zelf…
    Dat het keerpunt nu echt is bereikt wordt duidelijk uit de krampachtige reactie van CAO partijen. En iedereen voelt op zijn of haar klompen aan dat deze maatregelen onvoldoende zijn. Dat worden nog leuke CAO onderhandelingen als iedereen op zijn of haar strepen blijft staan.
    Probeer nu eindelijk eens de CAO als kans te zien in plaats van als bedreiging… Hoe kun je bedrijven die (nog wel) werken met vast personeel ondersteunen. Beloon ze met meer flexibiliteit en lagere loonkosten. Ik weet alleen bijna zeker dat niemand over zijn schaduw heen durf springen. De zure appel is immers steeds vooruit geschoven. Bedrijven vallen bij bosjes om. Werknemers zijn dan de dupe. Sowieso. Wie krijgt er ooit weer een vaste aanstelling. Onderhandelaars slaap vooral rustig door…

  • Etienne

    Al eens goed gekeken naar de rekening van a&o en loonbelasting, gaat toch ook nergens meer over.

  • Frank Michielsen

    Volgens mij is er best nog wel ruimte om te investeren in vaste dienstverbanden!
    In een stok kaarten voor in de kantine en in bezems om de werkplaats op te vegen…
    Hoeveel reserves denken de bonden eigenlijk dat de bedrijven nog hebben? Met gemarginaliseerde winsten (als die er al zijn)en een ingestort werkaanbod ben je met de huidige kostenopbouw na een paar dagen vegen al rijp voor de slacht. Laat staan dat je je mensen aan je kunt binden om een aantal slechte jaren te overbruggen.

  • Wim K.

    Doe in de winterperiode de premies verlagen zodat er voor een lagere prijs gewerkt kan worden. Ook een subsidie voor afgeschermd buitenwerk. Hierdoor een verschuiving van werk naar de winterperiode en is het werk beter over het hele jaar verdeeld. Omdat de mensen dan niet ontslagen hoeven te worden kost dit geen WW en kan dit geld gebruikt worden voor het verlagen van de premies in de winter en de subsidie afgeschermd buitenwerk. Hierdoor blijft de koopkracht van de mensen op pijl wat ook weer goed is voor anderen en de mensen zijn gelukkiger omdat ze hun baan behouden. Kortom vele voordelen.

  • Mitch

    Ik stel een heel andere dillema.
    In de bouw een 3% btw percentage te gaan hanteren,dan wordt het weer aantrekkelijker, loonkosten blijft een dillema, maar winterschilder weer aantrekkelijk maken door een 40 urige opdracht en dan daar een premie korting te geven van dan een 0% btw toepassing.
    Alleen dan echt aantrekkelijk maken van 1 november tot 1 maart
    Afgeschermd werken ook meenemen als het echt wind en waterdicht gewerkt kan worden.
    Een 4 weken wintersluiting maken ipv 2 of 3
    Een spaarsysteem maken dat de werknemer iedere maand dat hij werkt 100 euro in wordt gehouden bij de werkgever, en als er dan minder werk is, dat hij dan uit de gespaarde fondsgeld zijn recht heeft op uitkering van het gespaarde fonds.
    Indien de werknemer, 3 jaar aan een gesloten jaar gewerkt heeft, dan kan de persoon het in het 4e jaar, het gehele gespaarde bedrag mag opnemen en dat er minimaal 6 maanden blijft staan, dus eigenlijk weer een spaarpotje maken als spaarloon systeem

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Campagne tegen kwast spoelen onder de kraan

West knapt zuidelijk seinwezen op

Lage-inkomensvoordeel voor werkgevers vervalt

Restauratie van zeldzame interieurs Bossche stadhuis

Meiden kijken in de keuken bij Van Wijhe Verf


Naar archief >