Nieuws

Een eerder voornemen om afbijtmiddel met methleenchloride voor de hele industrie in de Verenigde staten te verbieden is afgezwakt. Nu wordt alleen verkoop aan consumenten verboden.

In Europa zijn afbijtmiddelen met methyleenchloride nu al enige jaren verboden, ook voor professionele schilders. De stof is uiterst schadelijk, onder andere voor het centrale zenuwstelsel. Wie er in onbeschermd en in een afgesloten ruimte mee werkt kan zelfs om het leven komen. Juist in de Verenigde Staten zijn verschillende dodelijke ongelukken gebeurd, onder andere met een jonge schilder, Kevin Hartley, die twee jaar geleden om het leven kwam toen hij een badkuip van een coatinglaag aan het ontdoen was, bedwelmd raakte en stikte.

PaintSquareNews volgt de ontwikkeling rond het verbod op dit afbijtmiddel al een tijd. De invloed van de Trump-regering doet zich stevig voelen. De instantie die over het verbod gaat, de EPA (Envirinnemental Protection Agency) bereidde wetgeving voor tijdens de Obama-regering om methyleenchloride geheel in de ban te doen. Trump stelde een andere topman aan over de EPA. Het voorstel werd toen helemaal opgeschort. Een aantal belangenorganisaties begonnen daarop een rechtszaak tegen de EPA.

Die maakt nu bekend met wetgeving te komen om producten met het middel in het conusmentenkanaal te verbieden maar het gebruik van afbijtmiddelen met de giftige stof bij professionals niet aan te pakken. Tegenstanders van dit besluit overwegen opnieuw naar de rechter te stappen onder het argument dat de EPA zich niet houdt aan zijn verantwoordelijkheid om de gezondheid van arbeiders te beschermen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.