Branche

Gevelbranche gaat recyclen

Zestien organisaties in de gevelbouw en de recyclingindustrie hebben een intentieverklaring getekend om samen te werken aan een ‘circulaire geveleconomie’. Het initiatief, gecoördineerd door de brancheverenigingen voor kunststof-, metaal- en aluminium gevels (VKG, VMRG en AluEco), zet in op levensduurverlenging en hergebruik op element-, component- en materiaalniveau.

Op dit moment verdwijnen veel gevelproducten en materialen aan het einde van de levensduur uit de keten. Er is hierdoor geen grip op hergebruik of recycling van dit materiaal. De gevelbranche vind dat dat beter kan, door het opzetten van een eigen materiaalkringloop.

Het plan is om een organisatie op te zetten die zorgt voor het bewerkstelligen en certificeren van een verantwoorde afvoer en verwerking van gedemonteerde (metalen) ramen, deuren en gevels. Dezelfde organisatie kan ook profielresten en metalen zaagafval (spanen) bij de productiebedrijven inzamelen. Met het uiteindelijke doel om al dit materiaal hoogwaardig te kunnen hergebruiken (recycling). Daarnaast gaat de organisatie materiaalefficiency  bevorderen in de keten.

De deelnemers aam het initiatief zijn: : Alkondor, Boot ingenieurs, Schipper Kozijnen, HKS Metals, EMAX, Driessens Verhagen, MZ ALLPRO, Roba Metals, Rutolux, TGM, New Horizon, Hermeta en Glass Cradle Nederland. Zij werken samen met de maatschappelijke organisaties VKG, VMRG en AluEco (bestaande uit Kawneer, Sapa, Hueck, Aluprof, Reynaers, Schüco en VMRG) die zowel initiator als participant zijn van dit bijzondere samenwerkingsverband.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *