Actueel
Van Ark.

Inspectie SZW krijgt 4,5 miljoen euro extra van het ministerie van Sociale Zaken om toezicht te houden op de omgang met gevaarlijke stoffen zoals chroom-6. Controles worden aangescherpt, boetes gaan omhoog.

Aanleiding is dat bedrijven die met gevaarlijke stoffen werken, veel steken laten vallen. Dat schrijft het Algemeen Dagblad (AD). Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW, voorheen de arbeidsinspectie) controleerde recent 66 relatief grote en complexe bedrijven in de chemische industrie. Bij 56 van hen werden een of meerdere overtredingen geconstateerd die te maken hadden met de omgang met gevaarlijke stoffen. Zo was bijvoorbeeld niet bekend met welke gevaarlijke stoffen werd gewerkt, hoe lang en hoe vaak een medewerker eraan werd blootgesteld. ‘Zorgwekkend’, oordeelt staatssecretaris Tamara van Ark (foto) in het AD. ‘Voor mij reden om in te zetten op meer handhaving.’

Alle bedrijven die in overtreding waren, hebben een waarschuwing gekregen en kunnen binnenkort opnieuw inspectie verwachten. Er wordt zelfs een speciaal team opgetuigd dat controleert op gevaarlijke stoffen. Naast de 4,5 miljoen extra voor dit specifieke onderdeel van SZW, krijgt de inspectie als geheel er deze kabinetsperiode 50 miljoen euro bij. De bezetting en het budget waren volgens Van Ark te pover.

Het maximale boetebedrag stijgt van 3000 naar 4500 euro. Van Ark wil dat de boete vooral een stimulans is om verbeteringen af te dwingen. ‘Maar als de cijfers niet verbeteren, sluit ik strengere maatregelen niet uit’, dreigt de VVD-politica in het AD. Bij de meeste bedrijven is volgens Van Ark overigens geen sprake van onwil om een veilige werkplek te creëren. Het ontbreekt simpelweg aan aandacht voor het thema.

Elk jaar overlijden 3000 mensen doordat zij op de werkvloer zijn blootgesteld aan gevaarlijke stoffen zoals asbest, C8 of chroom-6. Van Ark spreekt van een ‘sluipmoordenaar’, omdat gevolgen voor de gezondheid vaak pas later worden opgemerkt. Voor slachtoffers van bijvoorbeeld de schildersziekte is het vaak een worsteling erkenning en genoegdoening te krijgen. Van Ark: ‘Deze mensen weten vaak niet waar ze terecht kunnen, voelen zich machteloos tegenover bedrijven en verzekeraars. Ze verdwalen in een woud van regeltjes.’

Een commissie onder leiding van oud-vakbondsvoorzitter Ton Heerts heeft opdracht gekregen aanbevelingen te doen voor een eenvoudige schade-afhandeling. Eind dit jaar moet dat advies er liggen.

Bron: Algemeen Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.