Actueel

Fraude met veiligheidscertificaten

1

De recherche van de Inspectie SZW heeft op 11 september een bedrijf en een woning in Rotterdam strafrechtelijk doorzocht op verdenking van fraude met certificaten voor de steigerbouw, VCA en vorkheftrucks.

Alle administratie en gegevensdragers zijn in beslag genomen. Het strafrechtelijk onderzoek door de Inspectie SZW gebeurt in opdracht van het Functioneel Parket.

De recherche SZW verdenkt het bedrijf en haar eigenaar ervan valse certificaten op te maken. Deze worden vermoedelijk tegen betaling verstrekt aan personen die hiervoor geen examen hoeven af te leggen.

Na afronding van het strafrechtelijk onderzoek beslist de officier van justitie bij het Functioneel Parket of de verdachten verder worden vervolgd.

Valse certificaten kunnen leiden tot gevaarlijke situaties op de werkvloer. Wanneer personen een valselijk opgemaakt certificaat kopen en waarschijnlijk ook geen cursus hiervoor hebben gevolgd, komt de veiligheid op hun werkomgeving in gevaar.

De certificaten zijn juist bedoeld om de veiligheid op de werkplek en het veilig werken te waarborgen. Bijvoorbeeld in de steigerbouw is certificering van groot belang. Het goed en veilig neerzetten van een steiger bij bouwwerken is gespecialiseerd werk. Het kan levens redden, stelt Inspectie SZW.

In Nederland zijn er een handvol opleidingsscholen en enkele bureaus die examens afnemen. Sinds 2017 is er zelfs een verplichte registratie van steigerbouwers die een certificaat hebben.

1 reactie op “Fraude met veiligheidscertificaten

  1. Klaas de Wit schreef:

    Het geldt voor iedere vorm van fraude, de enige remedie om het binnen de perken te houden is: controle, controle en nog eens controle. Helaas gaat dit weer ten koste van de goedwillende, het is een en blijft een onuitroeibaar kwaad.
    In 2004 was er al sprake van valse VCA-certificaten en dat hiermee door aannemers en examenbureau een loopje werd genomen.
    Van valse certificaten voor steigerbouw maakte de media (Bouwtotaal) ook al
    melding.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.