Nieuws

De Europese Commissie heeft ten onrechte nagelaten een wetenschappelijk testmethode voor hormoonschade door biocides vast te stellen en moet dat nu dus snel wel gaan doen. Dat vonnist het Europees Hof, dat daarmee aanklager Zweden gelijk geeft.

Het draait om een verordening van 2012 waarin de toelating van verkoop en toepassing van biociden op de Europese markt gereguleerd wordt. Biociden zijn stoffen die gebruikt worden ter bestrijding van organismen. Ze kunnen daarom vaak ook schadelijk voor mensen zijn. Biociden zij in verschillende klassen ingedeeld. Ze worden in kleine concentraties ook in de meeste verf en coatings toegepast, om schimmelvorming tegen te gaan. Ook worden ze toegepast in anti-fouling coatings: verf die scheepshuiden tegen de aangroei van organismen moet beschermen.

In de richtlijn staan eisen waaraan de biociden in de verschillende klassen moeten voldoen en waar ze op getest dienen te worden. Maar wat daaraan ontbreekt is een voorschrift hoe op een wetenschappelijke manier kan worden onderzocht of een bepaalde biocide schadelijk is voor de hormoonhuishouding van de mens. In het besluit van 2012 staat dat de Europese Commissie al in 2013 zo’n testmethode zou vaststellen. Dat is tot op heden niet gebeurd.

Omdat het land de schade van biociden op de hormoonhuishouding een serieus probleem vindt spande Zweden een rechtszaak aan tegen de Europese Commissie. Die verdedigde zich op twee niveau’s: Ten eerste dat er wel een methode ontwikkeld is, maar dat daar kritiek op was gekomen waardoor het allemaal veel langer is gaan duren, ten tweede dat het invoeren van zo’n testmethode zou kunnen leiden tot marktverstoring, en dat er eerst een studie zou moeten worden gedaan naar de vraag of en welke invloed het invoeren van zo’n testmethode op de markt zou hebben. Beide argumenten verwijst het hof naar de prullenbak: De reeds ontwikkelde methode moet vanaf heden worden toegepast in afwachting van de vaststelling van een definitieve methode.

Wat dit voor de biociden-markt en voor producten waarin biociden verwerkt worden zal gaan betekenen is dus, bij het ontbreken van een impact-studie, onbekend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.