Branche

Cuypersplafond wordt gerestaureerd

Het gepolychromeerde plafond van het Cuypershuis in Roermond, met onder meer Keltische en middeleeuwse motieven, wordt in oude glorie hersteld. Dat is te danken aan een succesvolle crowdfundingcampagne. De laatste zes weken brachten 108 donateurs 17.510 euro in het laatje: genoeg voor het totaal benodigde bedrag van 40.000 euro.

Architect Pierre Cuypers, die onder meer tekende voor het ontwerp van het Centraal Station in Amsterdam, het Rijksmuseum, vele kerken en Kasteel De Haar, liet in 1859 zijn woonhuis in Roermond opnieuw stofferen en inrichten. Onderdeel hiervan was een gedecoreerd plafond met de initialen PC en AT, van zijn vrouw Antoinette Alberdingk Thijm. Dit ontwerp is eind jaren zeventig verloren gegaan omdat het in slechte staat was.

De reconstructie begint volgende week, te beginnen met de sloop van het huidige verlaagde plafond. Vervolgens worden aanpassingen gedaan aan brandbeveiligings- en elektriciteitsleidingen, waarna het stucwerk, de sierlijst en de uiteindelijke schildering met sjablonen worden aangebracht. De verwachte oplevering is eind februari. Bezoekers kunnen het bouwproces volgen via een speciaal kijkvenster in de vaste presentatie van het Cuypershuis.

Claudia Junge (foto’s) van Stichting Restauratie Atelier Limburg (SRAL), ook verantwoordelijk voor de schilderingen in het Rijksmuseum, deed onderzoek naar de gebruikte kleuren en maakte een reconstructie van het originele plafond. Dit ontwerp brengt zij tussen eind januari en eind februari aan, samen met studenten decoratie en restauratie van het SintLucas. Een nieuwe generatie restauratoren maakt hierdoor kennis met Cuypers’ decoraties.

Het in 1853 gebouwde Cuypershuis, tegenwoordig een museum, vernieuwt in 2020 de vaste presentatie. In deze nieuwe permanente opstelling moet Cuypers’ bevlogenheid zijn weerklank vinden. Voor de leiding van het museum is deze herinrichting hét moment ook de voormalige woonkamer van de familie Cuypers weer in sfeer en beleving te herstellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.