Actueel

Controle op verboden antifouling

2

Traditionele antifoulings werken door een hoge afgifte van gif in de beginfase, maar later werken ze steeds minder.

Milieu-inspecteurs van het waterschap Fryslân controleren ook dit jaar weer bij werven, verkooppunten en particuliere bootbezitters op de aanwezigheid van illegale antifouling.

Antifouling is een onderwaterverf die de aangroei van algen op een schip voorkomt. Veel van deze verven bevatten stoffen die organismen doden en metalen als koper en zink die het open water verontreinigen. De controles bij verkooppunten van antifouling in de afgelopen jaren hadden een positief effect op de naleving van regels door verkopers.

Toch worden er nog steeds niet-toegestane middelen of middelen die alleen op zeegaande schepen mogen worden aangebracht, verkocht, aldus het waterschap. Op hoeveel schepen in Fryslân verboden antifouling wordt aangebracht, is niet bekend.

Verkooppunten en werven

De komende maanden vindt controle plaats op verkooppunten en scheepswerven in Fryslân en een deel van het Groninger Westerkwartier. Als er bij de verkopers verboden onderwaterverven worden aangetroffen, moeten ze de middelen verwijderen uit de schappen. En ze krijgen meteen een boete van 2.000 euro.

Bij antifouling die alleen in de beroepsvaart mag worden gebruikt, krijgen de verkopers het dringende advies deze niet meer te verkopen en terug te sturen aan de leverancier.

De werven krijgen bij een overtreding een boete opgelegd als er geconstateerd wordt dat er verkeerde antifouling op een schip is aangebracht.

Pleziervaart

Pleziervaarders mogen antifouling uit de beroepsvaart niet toepassen. Deze boten liggen vaak een langere tijd op dezelfde ligplaats, waardoor het lokale water sterk verontreinigd raakt.

Als de milieu-inspecteurs verboden middelen aantreffen, moeten de bootbezitters stoppen met het aanbrengen van de verf en moeten ze de laag verwijderen. Bij een nieuwe inspectieronde lopen ze het risico dat ook zij een boete krijgen.

Er zijn genoeg onderwaterverven te koop die goed werken en beter zijn voor de waterkwaliteit. Op het etiket van het verfblik staat of het middel in Nederland is toegelaten en of het middel voor niet-professioneel gebruik is. Bij het aanbrengen van de verf is het voor de waterkwaliteit, maar ook voor de gezondheid van de gebruiker zelf van belang de voorschriften te volgen.

Veel verboden middelen zijn te koop via internet. Bootbezitters kunnen meer informatie vinden op: www.varendoejesamen.nl. Hier staat wat wel en niet is toegestaan en er worden alternatieven gegeven.

2 reacties op “Controle op verboden antifouling

 1. Klaas de Wit schreef:

  Je komt er niet meer mee weg, als je foute verf schildert uit een strijkvaatje of overgiet in een toegelaten verfblik.
  Het toevoegen van kopersulfaat kan worden vergeten, de controleurs zijn bevoegd om een monster van de AF te nemen en in het laboratorium te onderzoeken.
  Op de website van het CTB (College voor de Toelating van Bestrijdingsmiddelen) http://www.ctbg.nl is na te gaan of het middel toegelaten is in ons land.

 2. Klaas de Wit schreef:

  De controles zouden een landelijk karakter moeten krijgen en zich niet alleen beperken tot de noordelijke provincies.
  Mede omdat het RIVM heeft geconstateerd dat de normen voor de hoeveelheid koper en zink in het Nederlandse oppervlaktewater behoorlijk wordt overschreden. Dit is overigens niet alleen te wijten aan de landbouw en veeteelt.
  De link in de bericht laat alternatieven zien die niet altijd beschik- of uitvoerbaar zijn voor de pleziervaart.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.