Actueel

Coldec: al jaren anti-formaldehyde-verf

2

De Apeldoornse verf- en wandafweringsfabrikant Coldec is aan de ene kant blij dat Sigma recent met een verfproduct is gekomen dat tegen formaldehyde in binnenlucht werkzaam is. Maar wil er graag even op wijzen zelf zo’n product al jaren op de markt te brengen.

Onder de naam SALON Pure produceert de fabrikant  al jaren een matte muurverf van professionele kwaliteit op waterbasis die bijdraagt aan de verbetering van de luchtkwaliteit binnenshuis. SALON Pure absorbeert schadelijke stoffen in huis en houdt deze vast. Een voorbeeld van zo’n schadelijke stof is formaldehyde.
‘We zijn erg content met het feit dat nu ook Sigma deze trend oppakt. Aan de andere kant zijn we ook
enigszins verbaasd dat ‘de grote jongens’ hier nu pas mee komen’, aldus Ron Bleize, directeur Studio Coldec. ‘In landen zoals China verkopen wij via onze Studio Coldec-winkels al een aantal jaren SALON Pure, en met veel succes. In omringende landen, zoals Frankrijk en Duitsland, is hier ook veel aandacht voor. Daar is de wetgeving  ingericht op de reductie van formaldehyde binnenshuis.’
Formaldehyde is een kleurloos gas met een sterke prikkelende geur. Het wordt gebruikt in lijmen en verf, en vooral in spaanplaat, MDF, triplex, multiplex, isolatiemateriaal en dakplaten. Na gebruik van formaldehyde ademt het gas weer uit het product.
Onmdat huizen steeds beter geïsoleerd zijn, en er steeds minder natuurlijk geventileerd wordt is de kwaliteit van de lucht binnenshuis een groeiend punt van zorg. Van formaldehyde is vastgesteld dat, afhankelijk van de concentratie, het effect heeft op onze gezondheid. Formaldehyde kan hoofdpijn en irritatie van ogen, neus en keel veroorzaken. Vooral mensen met gevoelige luchtwegen kunnen last krijgen van formaldehyde.
het product van Coldec heeft een maximale opname capaciteit van 10 gr formaldehyde per 40 m² geschilderd oppervlakte. Onder geconditioneerde omstandigheden in een erkend laboratorium is vastgesteld dat SALON Pure maar liefst 97% van de formaldehyde uit de lucht absorbeert en vasthoudt.

2 reacties op “Coldec: al jaren anti-formaldehyde-verf

  1. De Duitse natuurverfproducent maak al bij 30 jaar een ecologische muurverf in poedervorm. Deze is op basis van eiwitten en bindt van nature formaldehyde. Bovendien is deze verf zonder conserveermiddelen, weekmakers of andere schadelijke stoffen.
    https://www.kwartsenco.nl/Kreidezeit-Case%C3%AFneverf-Krijtverf-Milkpaint

  2. ad hofland schreef:

    Tja. Niet nieuw maar wel een goede zaak. Overigens wil ik wel opmerken dat (form)aldehyde ook een bestanddeel is van sigar(ett)enrook. En niet zo zuinig ook. Leuk is dat aldehydescavenging op verschillende manieren bereikt kan worden. Via het pigment én via het bindmiddel. Ik denk dat beide gecombineerd moeten worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven