Ga naar hoofdinhoud

Coldec: al jaren anti-formaldehyde-verf


De Apeldoornse verf- en wandafweringsfabrikant Coldec is aan de ene kant blij dat Sigma recent met een verfproduct is gekomen dat tegen formaldehyde in binnenlucht werkzaam is. Maar wil er graag even op wijzen zelf zo’n product al jaren op de markt te brengen.

Onder de naam SALON Pure produceert de fabrikant  al jaren een matte muurverf van professionele kwaliteit op waterbasis die bijdraagt aan de verbetering van de luchtkwaliteit binnenshuis. SALON Pure absorbeert schadelijke stoffen in huis en houdt deze vast. Een voorbeeld van zo’n schadelijke stof is formaldehyde.
‘We zijn erg content met het feit dat nu ook Sigma deze trend oppakt. Aan de andere kant zijn we ook
enigszins verbaasd dat ‘de grote jongens’ hier nu pas mee komen’, aldus Ron Bleize, directeur Studio Coldec. ‘In landen zoals China verkopen wij via onze Studio Coldec-winkels al een aantal jaren SALON Pure, en met veel succes. In omringende landen, zoals Frankrijk en Duitsland, is hier ook veel aandacht voor. Daar is de wetgeving  ingericht op de reductie van formaldehyde binnenshuis.’
Formaldehyde is een kleurloos gas met een sterke prikkelende geur. Het wordt gebruikt in lijmen en verf, en vooral in spaanplaat, MDF, triplex, multiplex, isolatiemateriaal en dakplaten. Na gebruik van formaldehyde ademt het gas weer uit het product.
Onmdat huizen steeds beter geïsoleerd zijn, en er steeds minder natuurlijk geventileerd wordt is de kwaliteit van de lucht binnenshuis een groeiend punt van zorg. Van formaldehyde is vastgesteld dat, afhankelijk van de concentratie, het effect heeft op onze gezondheid. Formaldehyde kan hoofdpijn en irritatie van ogen, neus en keel veroorzaken. Vooral mensen met gevoelige luchtwegen kunnen last krijgen van formaldehyde.
het product van Coldec heeft een maximale opname capaciteit van 10 gr formaldehyde per 40 m² geschilderd oppervlakte. Onder geconditioneerde omstandigheden in een erkend laboratorium is vastgesteld dat SALON Pure maar liefst 97% van de formaldehyde uit de lucht absorbeert en vasthoudt.

8 reacties op “Coldec: al jaren anti-formaldehyde-verf

  • De Duitse natuurverfproducent maak al bij 30 jaar een ecologische muurverf in poedervorm. Deze is op basis van eiwitten en bindt van nature formaldehyde. Bovendien is deze verf zonder conserveermiddelen, weekmakers of andere schadelijke stoffen.
    https://www.kwartsenco.nl/Kreidezeit-Case%C3%AFneverf-Krijtverf-Milkpaint

  • ad hofland

    Tja. Niet nieuw maar wel een goede zaak. Overigens wil ik wel opmerken dat (form)aldehyde ook een bestanddeel is van sigar(ett)enrook. En niet zo zuinig ook. Leuk is dat aldehydescavenging op verschillende manieren bereikt kan worden. Via het pigment én via het bindmiddel. Ik denk dat beide gecombineerd moeten worden.

  • Klaas de Wit

    Het onderstaande stond in ESB nr. 7-2016, p. 20-21.
    “Door de aanwezigheid van stoffen zoals formaldehyde, hexaldéhyde
    en acétaldéhyde is de luchtkwaliteit in binnenruimten vaak ongezond.
    Dit kan leiden tot gezondheidsklach-ten zoals hoofdpijn, geïrriteerde
    huid en longaandoeningen. De Noordnederlandse Verfgroothandel
    zegt een oplossing te kunnen bieden met een luchtzuiverende muurverf
    van Tollens Coatings. Veel schilders werken inmiddels met dit product.
    Het gaat om het luchtzuiverende verfsysteem Capteo wat verrijkt is
    met siloxaan.”
    Terugkomende op de Sigma Air Pure wat op basis is van ‘Decovery-
    bindmiddel’ heb ik Sigma gevraagd wat dit nu voor een bindmiddel is.
    Hierop kreeg ik het volgende antwoord:
    Het “Decovery” bindmiddel is ontwikkeld door DSM, in samenwerking met PPG, gebaseerd op acrylaat dispersie, maar zodanig aangepast dat het een luchtzuiverende werking heeft. Op onze website is daarover informatie te vinden, alsmede een link naar de website van DSM. Zie s.v.p. onderstaande links naar de websites.

    https://www.sigma.nl/air-pure/vakschilder/duurzaamheid-en-sigma-air-pure

    https://www.dsm.com/markets/paint/en_US/technologies/decovery.html

    Hopelijk wordt de geïnteresseerde lezer hier wijzer van, ik niet.
    Dat het op basis van Acrylaat is was al bekend.

    1. ad hofland

      Ik twijfel er aan of het luchtzuiverende effect van die verf terug te voeren is naar het bindmiddel dan wel DSM. Veel pigmenten on/of additieven kunnen dit ook.

  • Hetzelfde positieve effect geldt voor de minerale verf van Amazona, sinds 2010 op de markt. Niets nieuws van Sigma dus. Overigens vraag ik me af waarom Sigma een product bio-based noemt als slecht max 45% van het product uit bio-based grondstoffen komt. Wat zijn dat dan voor stoffen/ En wat zijn de andere 55%? de redactie mag daar best iets meer de diepte in…

    1. ad hofland

      Hoi Christel,

      Ik hoop dat ik je voldoende heb bijgepraat vandaag. We kunnen proberen te linken maar het kan natuurlijk ook buiten LinkedIn om. 0641 942254 (maar dat wist je al) en adlex@home.nl of adhofland69@outlook.com. Linken via LinkedIn ga ik proberen maar ik ben er geen ster in.

  • Het probleem bij het label bio-based is net als bij vruchtensappen: als er bijvoorbeeld 5% druivensap in zit mag je het al als druivensap verkopen. Wanneer je echt schone producten wilt dan zul je het toch moeten zoeken bij de echte natuurverffabrikanten. Zij geven altijd een grondstoffendeclaratie waarin alle gebruikte grondstoffen staan opgesomd. Voor wat betreft het binden van formaldehyde het volgende: formaldehyde wordt gebonden en onschadelijk gemaakt door eiwitten, Dit is voor ons mensen in zoverre prolematisch dat het bij opname via de luchtwegen bindt aan eiwitten in ons lichaam. Kreidezeit produceert 2 soorten muurverf op eiwitbasis (een op basis van melkeiwitten, caseïne en een op basis van eiwitten uit peulvruchten) De eiwitten in de verf reageren met de formaldehyde in de lucht of de ondergrond en binden deze. Kreidezeit heeft ervoor gekozen om deze verven in poedervorm aan te bieden zodat er geen conserveermiddelen nodig zijn. De verwerker maakt zelf de verf met water aan en meot deze dan binnen 24 uur verwerken. Ipv het ook al steeds vaker negatief in het nieuws zijnde titaanoxide wordt gebruik gemaakt van fijn marmerpoeder. Hierdoor heb je een absoluut schone, betaalbare verf zonder enige schadelijke stoffen.

    1. ad hofland

      Terecht commentaar. Overigens is het afvangen van aldehydes door eiwitten behoorlijk inefficiënt. Veel beter kan dat chemisch, door functionaliteiten in het bindmiddel, het pigment of een additief. En Titaandioxide is natuurlijk behoorlijk onschadelijk. Het is zelfs een ingrediënt van tandpasta. Maar het is inderdaad al jaren duidelijk dat verf kan functioneren als een adsorbens voor schadelijke verbindingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Meiden ‘snuffelen’ aan bèta en techniek op Girls’ Day

Mewa investeert in AI-gebaseerde lichaamsmeting

‘Bijna helft werkenden redt het niet tot pensioen’

Brandbrief over zero-emissiezones

Helft eigenaren stelt woningonderhoud uit


Naar archief >