Actueel

Coating essentieel voor standaard-kilo

Een uiterst gespecialiseerde coating werd ontworpen door het Frauenhofer-instituut om een nieuw-ontwikkelde bol te bekleden die mogelijk de wereld-standaard-kilo wordt.

De kilo-der-kilo’s, het gewicht aan de hand waarvan alle weegschalen ter wereld geijkt worden, bevind zich momenteel in Parijs. maar deze ‘gouden standaard’ staat onder kritiek: heel langzaam wordt het voorwerp steeds iets minder zwaar dan precies 1000 gram. In het najaar is er een internationaal congres van meterologen, mensen die gespecialiseerd zijn in meten. Dan wordt beslist hoe de kilo vanaf dan bepaald wordt. Er gaan stemmen op om ze te baseren op natuurconstanten.

Het Duitse Physikalisch-Technische Bundesanstalt probeert een bijna-perfecte bol te maken van silicon, verrijkt met isotopen, waarvan het aantal atomen en het gewicht van de atomen bekend is. Deze bol zou de nieuwe standaard moeten worden wat de Duitsers betreft, meldt de website SpecialChem. Een van de uitdagingen met dit idee is dat bij het maken van de bol er een laagje silicon-dioxine aan de buitenkant van de bol ontstaat, dat in de loop der tijd (door binding aan zuurstofatomen) steeds zwaarder wordt.

Dat is de reden waarom het Frauenhofer Institut gevraagd werd om een coating te ontwikkelen. Het is daar in geslaagd: er wordt een ultradunne oxidelaag aangebracht op de bol waardoor er een kunstmatig SiO2-laagje wordt aangebracht met priecies gedefinieerde atoomaantallen een verhoudigen tussen de silicom en de oxide.

meer info op SpecialChem

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.