Ga naar hoofdinhoud

CNV voert rechtszaken over slapende dienstverbanden


Vakbond CNV heeft de kwestie van de 'slapende dienstverbanden' stevig opgepakt. Het gaat om mensen die, meestal wegens arbeidsongeschiktheid, niet meer op het werk verschijnen, ook niets meer betaald krijgen, maar nog wel in dienst zijn.

Werkgevers houden deze mensen in dienst omdat ze anders een transitievergoeding dienen af te dragen. Dat wordt als zuur beschouwd omdat voor de zieke of arbeidsongeschikt geraakte werknemer al twee jaar loon is betaald. Ook de overheid vind dit onrechtvaardig, heeft een regeling ingesteld, maar die zal pas in 2020, met terugwerkende kracht, worden ingevoerd.

Zie voor uitleg van het slapend dienstverband deze blog van arbeidsjurist Sicco van Steenwijk op onze website.

CNV voert in een aantal strategische branches, waaronder de bouwbranche, en met schrijnende gevallen rechtszaken om deze specifieke, maar ook andere werkgevers te bewegen alsnog het dienstverband te beëindigen, waardoor het inkomen van de ex werknemers ook verbetert. CNV heeft minstens 160 leden met een ‘slapend dienstverband’.

2 reacties op “CNV voert rechtszaken over slapende dienstverbanden

  • Dijkstal

    Het is ook nooit goed. Als ze ontslagen worden is het niet goed, en als ze in dienst mogen blijven om lekker te slapen is het ook niet goed.

  • Leuk en informatief geschreven artikel. Wellicht goed om te benoemen dat er een uitspraak is van de Hoge Raad van november 2019 de werkgever wordt verplicht om de arbeidsovereenkomst te beëindigen en de werknemer een transitievergoeding te betalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Havisten stromen vaker door naar het mbo

Gigantische kinderboekenkast op Haagse muur

Campagne tegen kwast spoelen onder de kraan

West knapt zuidelijk seinwezen op

Lage-inkomensvoordeel voor werkgevers vervalt


Naar archief >