Actueel

‘Bedreiging watergedragen verven’

3

Een innovatieslag is nodig, of beïnvloeding van de regelingen, om te voorkomen dat watergedragen verven teruggedrongen worden door oplosmiddelhoudende. Daarvoor waarschuwen enkele Duitse deskundigen op de website van European Coatings.

Het probleem dat in het Engels, maar met de breedsprakigheid van Duitsers, wordt geschetst op de website van European Coatings, een vooraanstaande informatiebron voor verftechnici, is dat stoffen die aan watergedragen verven worden toegevoegd om ze ongevoeliger te maken voor schimmels en bacteriën, met name in vloeibare toestand, meer en meer onder strikte Europese biociderichtlijnen komen te vallen en dat er geen alternatieven beschikbaar zijn.

Verf- en drukinktfabrikanten (en fabrikanten van watergedragen lijmen en andere producten) voegen nu ofwel formaldehyde ofwel isothiazolinones aan het watergedragen producten toe. Formaldehyde is gekwalificeerd als 1B carcinogeen, kankerverwekkend, en kan daardoor minder worden toegepast. wat betreft de isothiazolinones werd een substantie-specifieke drempel ingevoerd voor een mengsle van CMIT met MIT-varianten van deze stof. De fabrikanten verschoven door deze regelgeving hun gebruik van de schadelijker CMIT’s naar een groter aandeel MIT. Nu dreigt de ECHA ook voor deze MIT-vorm van isothiazolinones een grenswaarde in te stellen, en wel een waaronder, volgens de deskundigen, de biocides niet meer werkzaam zijn.

De auteurs betwijfelen of er wel innovaties zullen komen. Daarvoor zijn de procedures voor toelating en de kosten te hoog en de markt voor deze biocides te klein. De auteurs pleiten daarom voor een ‘holistische’ benadering van ECHA van deze stoffen: ze zijn dan wel schadelijk, maar hun functionaliteit is toch wel erg belangrijk in het licht van de verder zo duurzame kwaliteiten van watergedragen verf. Ze waarschuwen dat als hier geen oplossing voor komt, fabrikanten weer op oplosmiddelhoudende verf moeten terugvallen, iets wat ongewenst is.

Lees het artikel hier op de website van European Coatings

3 reacties op “‘Bedreiging watergedragen verven’

  1. ad hofland schreef:

    Ach. Zo goed zijn watergedragen verven ook niet. We gaan er niks aan missen.

  2. N. M. Hoogeboom schreef:

    We zien wel.

  3. Gelukkig dat er wel degelijk alternatieven op de markt zijn die geen conserveer- of oplosmiddelen nodig hebben: Ottosson lijnolieverven en muurverven in poedervorm van Kreidezeit. Doordat de verwerker zelf het water vlak voor gebruik toevoegt kunnen de conserveermiddelen achterwege blijven. Wel binnen 24 uur verwerken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.