Actueel

‘AOV biedt zzp’er geen enkele zekerheid’

7

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering  (AOV) biedt een zzp’er geen enkele zekerheid. Zijn premie is welkom, maar als hij een beroep doet op de verzekering halen verzekeraars vaak alles uit de kast om onder betaling uit te komen. Dat blijkt uit het Zwartboek ‘AOV: verzekerd van armoede’ dat Zelfstandigen Bouw heeft samengesteld op basis van honderden klachten over de AOV.

“Er komen zo veel klachten binnen dat ik onze leden niet meer durf te adviseren een AOV af te sluiten”, zegt voorzitter Charles Verhoef van Zelfstandigen Bouw, dé belangenorganisatie van zzp’ers in de bouw. “Vaak trekken de verzekeraars ook nog aan het langste eind. Vergeten bij de aanvraag een bezoek aan een arts te melden, is al voldoende om niet uit te keren. En wat te denken van de timmerman die blind werd, verzekerd was maar geen uitkering kreeg omdat  er geen aantoonbare fysieke oorzaak was te vinden.”

De laatste tijd gaan steeds meer stemmen op om zzp’ers te verplichten zich te verzekeren. Maar veel zzp’ers in de bouw kunnen zich niet verzekeren. Ze worden botweg geweigerd door de verzekeraars: boven de 45 jaar worden ze te oud bevonden, niet gezond genoeg omdat ze in hun jonge jaren medische klachten hadden. Of ze kunnen de premie van vele duizenden euro’s per jaar niet meer opbrengen.

Debat

“Het debat moet niet gaan over verzekeringsplicht maar over het recht  je te verzekeren”, vindt Verhoef. “Over het recht op een goede AOV die doorloopt tot aan de AOW-leeftijd. Zzp’ers met een zwaar beroep kunnen zich nu maar tot hun 60e, soms maar tot hun  55e jaar verzekeren. Worden zij arbeidsongeschikt? Dan loopt hun uitkering ook maar door tot 55 of 60. De jaren tot hun AOW moeten zij maar zien te overbruggen: verzekerd van armoede dus.”

Aan het zwartboek wordt nu de laatste hand gelegd.  Zodra het af is, wordt het op de site gezet. Volgende maand biedt Zelfstandigen Bouw het zwartboek aan leden van de Tweede Kamer aan.

7 reacties op “‘AOV biedt zzp’er geen enkele zekerheid’

 1. Dekker schreef:

  Alle verzekeringen zijn oplichters je hoef je niet voor 4000 eu per maand te verzekeren kan ook voor 2000

 2. Chris Wanders schreef:

  Niet alle verzekeraars zijn slecht heb zelf een verzekering bij de Amesfoortse via ASR en maak hier op dit moment helaas gebruik van en alles is zeer goed geregeld.

  • willhoven schreef:

   ik heb ook problemen er mee .. er zijn ook nog de adertjes onder het gras ,zoals ze dat zeggen . in veel contracten staat dat je tot je 60 ste betaald . maar als je al veel eerder arbeidsongeschikt ben geworden . bv 49 jaar dan krijg je een uitkering van 11 jaar , dus de laatste 7 jaar tot aan het pension krijg je helemaal niks meer , en moet je het zelf maar uitzoeken . ik heb het verhaal toen bij de toen bij de fosag neer gelegd , zij deden er niks mee want het was zo . mijn 1e aov is in 1991 afgesloten toen .

 3. Wil schreef:

  uitzondering is altijd regel, maar helaas niet met regelmaat. Boeven zijn het. En de lobbyisten die ons ZZP-ers aan de verplichte verzekering willen hebben, zijn nog grotere boeven. Stop daar nu maar mee, de politiek moet eerst beseffen hoe het leven van een ZZP-er eruit ziet. Ik kan mij niet eens verzekeren, dus als ik straks verplicht verzekerd moet zijn, wie gaat dat dan oplossen? Gewoon stoppen met je bedrijf? Oh nee, wacht.. werk zoeken. Ze zien me aankomen met 50 jaar.

 4. CvD schreef:

  DIEP TRIEST! Maar de AO verzekering van de Goudsche is niet slecht, niet al te duur en ze werken en denken goed mee. Dus uitzonderingen bevestigen de regel. Maar helaas moet je tegenwoordig knokken voor iedere cent waar je recht op hebt, want anders krijg je ‘m niet.

 5. Heijmans schreef:

  Wat zijn we weer goedgelovig. Het bovenstaande artikel stelt de praktijken van de AOV aan de kaak, maar wat gebeurt er! Er ontstaat een discussie welke maatschappij het beste is. Ik garandeer jullie er is geen goeie AOV. Natuurlijk ziektekosten voor de korte termijn. Geen probleem, Alleen als er arbeidsongeschikt dreigt te ontstaan doen ze er alles aan om eronder uit te komen. Ik ben al vanaf 2000 bezig. Ik geef de moed niet op. Maar vele zelfstandige ondernemers staken de strijd. En dat is weer winst voor de verzekering. De advocaten van de verzekeringsmaatschappij. verdienen zich zelf terug.

  De TV programma’s Kassa en Radar hebben er al vele malen de praktijken van AOV bericht.

 6. henri schreef:

  Ik heb al veel verzekeringen geprobeerd maar niemand wil me hebben heb 8 jaar geleden een hartinfarct gehad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.