Nieuws

Biocidevrije anti-fouling folie van PPG

1

Verffabrikant PPG en Avery Dennison Graphics Solutions hebben een overeenkomst getekend om hun gepatenteerde zelfklevende aangroeiwerende folie voor scheepsrompen verder te commercialiseren. Biocidevrije anti-fouling folie komt hiermee ook beschikbaar voor plezierjachten.

De folie is ontwikkeld als onderdeel van het eSHaRk-project, een consortium van ‘s werelds toonaangevende maritieme experts en ingenieurs die samenwerken om een ​​innovatief, nieuw anti-fouling systeem voor scheepsrompen te ontwikkelen.

Voordelen

Het doel van dit project was tweeledig: de huidige state-of-the-art beschermingsnormen op het gebied van vervuiling van de scheepshuid handhaven en tegelijkertijd een superieure optie bieden voor de huidige bestaande – op verf gebaseerde – oplossingen in termen van milieuvriendelijkheid, gebruiksgemak en weerstandsvermindering.

Avery Dennison zal de folie-oplossing op de markt brengen voor de recreatiesector onder de merknaam Mactac MacGlide.

Andere voordelen zijn minder snelheidsverlies, minder uitstoot van broeikasgassen, zelfreinigende eigenschappen en langere duurzaamheid, zaken die allemaal bijdragen aan een hogere operationele rentabiliteit. Door een lage impact op het milieu kan de folie worden aangebracht op schepen die in de meest ecologisch kwetsbare omgevingen varen.

Mactac MacGlide

Avery Dennison zal de folie-oplossing op de markt brengen voor de recreatiesector onder de merknaam Mactac MacGlide. PPG zal het product op de markt brengen als PPG SigmaGlide-folie voor de commerciële scheepvaartsector, met de nadruk op kleinere schepen die geschikt zijn voor het handmatig appliceren van de folie.

“We zijn verheugd over de overeenkomst met Avery Dennison om deze folie te promoten als een coatingoplossing voor de vrijetijdssector, naast de toepassing voor commerciële schepen”, zegt Jan Willem Tegelaar, general manager van PPG voor protective and marine coatings (Europe, Middle East and Africa). “De projectpartners hebben al aangetoond welke voordelen deze revolutionaire coatingoplossing kan bieden, en deze overeenkomst zal deze voordelen naar nieuwe segmenten brengen.”

Nieuwe benadering

Fred Noël (Avery Dennison, links) en Jan Willem Tegelaar (PPG) bekrachtigen de overeenkomst.

“Door onze expertise op het gebied van folietechnologie te combineren met de uitmuntende prestaties van PPG op het gebied van scheepscoatings, bieden we onze klanten in de vrijetijdssector een geheel nieuwe benadering van de bescherming van de scheepsromp”, aldus Fred Noël, vice-president van Avery Dennison Graphics Solutions Europe. “Dit is een unieke kans om een minder brandstofverbruik te combineren met een schonere romp en een hogere milieubescherming.”

PPG en Avery Dennison/Mactac behoren tot de oorspronkelijke partners in het gedeeltelijk door de EU gefinancierde eSHaRk-project, samen met andere deskundige bedrijven in de marit

1 reactie op “Biocidevrije anti-fouling folie van PPG

 1. Klaas de Wit schreef:

  Het schijnt dat folies een flink aandeel van de verfmarkt gaan innemen als deze trend zich doorzet. Slim van de internationale verffabrikanten om op dit concept in te haken.
  Een folie met microfibers (Thorn-D – Micanti) bestaat al sinds 2010 waarop algen, poliepen en zeepokken zich niet hechten.
  Om maar te zwijgen over de schier eindeloze glasfoliesoorten.
  De kozijnenschilders zijn ook al folieplakkers met Sikkens Dryfilm MP geworden
  Sikkens heeft echter in dit verband zijn pijlen nog gericht op verf die diodes bevatten welke UV-licht afgeven waarmee aangroei wordt voorkomen.
  Het is zo jammerlijk van dit bericht dat er geen nadere mededeling over de techniek en wat belangrijker is de toepassing. Het zijn de ‘Chief Technology Officer’ die al ver voor de muziek lopen met verkoop/managementpraatjes .
  Verder stel ik mij de vraag: “Hebben de ingenieurs en techneuten wel eens een onderwaterschip gezien.” Zo zal het natwateroppervlak van een (mega)jacht er
  wat de lassen en plaatvelden strakker uitzien dan van bijv. een tanker.
  Hoe denkt men de folie te plakken in hoosruimtes/beplatingen, tubelures, zeeïnlaatkasten, brackets , bulbstevens, stabilisatievinnen (cruiseschepen).
  Heeft men wel nagedacht over de repareerbaarheid bij schade.
  Antifouling op siliconenbasis is al jarenlang een goed ingevoerd product bij scheepsverffabrikanten, niks nieuws, alleen nu is het folie.
  Kijk er niet raar van op als PPG voor scheepsschilders met een behangcursus komt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.