Actueel

AkzoNobel en Philips weren algen met UV

2

Verffabrikant AkzoNobel heeft bekend gemaakt samen met Philips te werken aan een gifvrije antifouling voor zeeschepen. De verf bevat diodes die UV-licht afgeven waarmee aangroei wordt voorkomen.

Gifvrije anti-fouling is waar alle makers van scheepscoatings wereldwijd naar zoeken. Schepen zonder aangroei varen sneller en economischer. Bestaande anti-aangroeiverven bevatten biociden, meestal in de vorm van zware metalen, die slecht zijn voor het zeemilieu en daarom aan restricties en verboden onderhevig.

AkzoNobel maakt nu bekend samen te werken met Philips aan een scheepscoating waarin diodes zitten. Diodes zijn elementjes die stroom in een welbepaalde richting geleiden. LED´s zijn diodes (Light Emitting Diodes) gemaakt om bij stroomdoorgang licht uit te stralen. In het geval van de coating UV-licht. Van UV-licht is bekend dat het micro-organismen doodt.

2 reacties op “AkzoNobel en Philips weren algen met UV

 1. Klaas de Wit schreef:

  Akzo/Nobel zet zijn troeven niet op één kaart.
  Het artikel in Kunststof en Rubber van 2018 nr. 1-2 is met het artikel ‘Antifouling kan in scheepsvaart miljarden euro’s besparen’ het bewijs.
  Waarin het kader van Europese Seafront-project al een test is uitgevoerd met nabootsen van de ribbeltjes van een haaienvel huid.
  Het Fraunhofer één van de grootste participanten in het Europese Seafront-project waarin het team uit Bremen met hun specialisten op Oppervlaktechemie Ilubricous surfaces, WP2) en Bio
  active )WP3] zijn vertegenwoordigd.

 2. Gusztav Horvath schreef:

  Graag ontvang ik nieuwe berichten en/of vervolgreacties n.a.v. van dit artikel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.