Nieuws

AFM: verplicht pensioen voor zzp’ers

6

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) laat in een aanbeveling weten dat alle zzp’ers een verplicht pensioen op zouden moeten bouwen, een verplicht minimum pensioen naast de AOW. ZZP Nederland is fel tegen.

 

De AFM bepleit in ‘Visie AFM op pensioenstelsel’ dat iedereen een verplicht minimum pensioen moet opbouwen naast de aow, inclusief de 800.000 zzp’ers in Nederland. Volgens de AFM ‘is het niet uit te leggen dat zzp’ers anders zijn dan werknemers die wel verplicht worden om extra te sparen voor hun pensioen’. De AFM zegt bij het vernieuwen van het pensioenstelsel voorstander te zijn van ‘keuze waar het kan, verplichting daar waar dat verstandig is’.

 

Hoofdkritiek van ZZP Nederland is dat de AFM zzp’ers gelijk stelt aan werknemers in loondienst, en niet ziet als zelfstandig ondernemers. Bovendien stelt ZZP Nederland: ‘De AFM heeft een publieke en uitvoerende functie en volgens de doelstellingen van de AFM zijn zij toezichthouder op bestaande regels, niet om beleid te maken.’

 

Wel vindt de AFM het een goede stap dat zzp’ers inmiddels vrijwillig kunnen deelnemen aan een pensioenregeling. Blijkt hier onvoldoende gebruik van te worden gemaakt dan ligt ‘een algehele verplichtstelling’volgens de AFM voor de hand. De AFM geeft aan dat men eerst de belangstelling wil afwachten voor het ZZP Pensioen dat door ZZP Nederland samen met de andere zzp-organisaties is ontwikkeld.

 

 

6 reacties op “AFM: verplicht pensioen voor zzp’ers

 1. Frans schreef:

  Het was beter geweest als de AFM ook advies had gegeven de ZP-ers (Zelfstandige Polen) gelijk te stellen aan werknemers in loondienst. Ook hier blijkt weer hoe bekrompen ze bij de AFM denken. De grens ligt nu bij de Oekraine en daarbinnen moet harmonisatie van pensioenwetgeving plaatsvinden. Kennelijk begrijpt niemand dat ZZP-ers zijn ontstaan door de open grenzen.

 2. john schreef:

  Dat is een mooi voorbeeld oa de Zelfstandige Polen die ver onder de prijzen werken en die niet worden verplicht om pensioen op te bouwen maar zo zijn meer in de bouw die dat niet hoeven.
  Ik sta “nog” wettelijk verplicht ingeschreven bij schildersbond ,maar ik zal dat gaan veranderen in een klusbedrijf en zelf voor mijn pensieon zorgen, welkom in Nederland.

 3. jack de haas schreef:

  wij als schilders zijn al VERPLICHT om pensioenpremie af te dragen aan A&O SERVICES!
  WAAROM HEB IK NOOIT GESNAPT?
  iets met een wetje uit de jaren 50 ofzo?
  zodra je het woord schildersbedrijf gebruikt (of zoals ik onderhouds&schildersbedrijf)weten ze je te vinden voor de MINIMALE INLEG.

 4. armando schreef:

  Ik ben zzper in de glaszetbranche, en moet ook verplicht deelnemen aan het pensioenfonds van het A&O service.
  Wat ik niet begrijp is dat zzp nederland zich heeft hard gemaakt voor een vrijwillige deelname aan een pensioenfonds voor zzpers? Dat zou in januari 2015 in gaan.voor wie dan? Ik heb met zzp nederland gebeld om te vragen of ik bij hun in het vrijwillige pensioenfond kon deelnemen met een flexibele inleg, maar dat kon niet omdat de afbouw niet van het A&O service kan afkomen.Voor wie geld die flexibele pensioenfonds dan?Voor degene die al niet verplicht hoefde deel te nemen aan een pensioenfonds,denk ik.
  waarom dan niet voor iedereen?ik wil ook graag af van het A&O service,alleen al door hun akelige stugge houding.

  ik ben benieuwd wie er hier ook mee eens is.en wat de hele opzet is geweest van zzp nederland om een vrijwillig pensioen voor zzpers in het leven te roepen,als dit toch niet voor iedere zzper geld.

 5. jan maurits schreef:

  #Armando: zzp’ers in de afbouw- en schilderssector zijn zo’n beetje de enigen van de ca 800.000 zzp’ers die verplicht pensioenverzekerd zijn. Het zzp-pensioen geldt dus vooral voor al die anderen, al moet het wel mogelijk zijn om bovenop je AQ&O-pensioen ook nog een zzp-pensioen af te sluiten, maar dat zal je bedoeling niet zijn…

 6. jack de haas schreef:

  Voor diegene die denken slim te zijn door verder te gaan/of al zijn als ONDERHOUDSBEDRIJF,en toch voornamelijk als schildersbedrijf aktief zijn.
  Mocht je boeken controle krijgen,en daar blijkt uit dat je werkzaamheden voornamelijk bestaan uit schilderwerk,reken er dan op dat ze je voor al die jaren alsnog aan zullen slaan voor pensioenpremie !!!!!!!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.