Actueel

‘Aantal faillissementen naar recordlaagte’

Het ING Economisch Bureau verwacht dat het aantal faillissementen dit jaar met 10% daalt naar het laagste niveau van deze eeuw. De grootste dalingen deden zich voor in de bouw (-22%) en de zakelijke dienstverlening (-18%).

Beide sectoren profiteren van de goed draaiende economie, stelt ING. Zo beleeft de bouw gouden tijden door de sterk groeiende woningmarkt.

De daling van het totale aantal faillissementen is wel minder sterk dan voorgaande jaren.Ondanks de goede economische vooruitzichten, staan bedrijven ook voor structurele uitdagingen, zoals veranderend consumentengedrag en het ontstaan van nieuwe markten. Hoewel de kans op faillissement voor starters en volwassen bedrijven gelijk is, zijn de oorzaken daarentegen veelal verschillend, 

In de eerste helft van 2018 zijn er in Nederland 1.829 bedrijven failliet gegaan, 13% minder vergeleken met dezelfde periode een jaar geleden. In de meeste sectoren gingen minder bedrijven failliet. Alleen in de detailhandel (+4%) en de zorg (+15%) gingen meer bedrijven bankroet.

Uit een analyse onder mkb-bedrijven blijkt dat de kans op faillissement (gemeten op totaal aantal bedrijven in de betreffende leeftijdscategorie) tussen startende (jonger dan 3 jaar) en volwassen (ouder dan 10 jaar) bedrijven vrijwel gelijk is.

De oorzaken waardoor een bedrijf failliet gaat zijn voor de zeer jonge en oudere bedrijven wel degelijk verschillend, stelt ING. Bekijk hieronder een overzicht van hen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.