Actueel

Aanpak misstanden arbeidsmigranten

1

In Nederland werkzame arbeidsmigranten (circa 400.000) kunnen te maken hebben met misstanden op het gebied van arbeidsvoorwaarden, arbeidsomstandigheden en huisvesting. Deze misstanden baren het kabinet zorgen en daarom zullen maatregelen worden genomen.

De misstanden die onder andere in de bouw en landbouw worden gesignaleerd, zijn onacceptabel en schadelijk voor de reputatie van Nederland als beschaafd land, aldus het kabinet: ‘Nederland heeft arbeidsmigranten nodig.’

Wil Nederland zijn huidige welvaart en economische groei kunnen vasthouden, dan moet Nederland ook zorgen dat het voor arbeidsmigranten aantrekkelijk is om onder goede voorwaarden hier te wonen en te werken, vindt de overheid..

Het kabinet zal de komende tijd in intensieve samenwerking met gemeenten, sociale partners en handhavende en controlerende partijen maatregelen treffen om misstanden aan te pakken.

Handhaving Inspectie SZW

Mede dankzij de capaciteitsuitbreiding van de Inspectie SZW kan de aanpak van misstanden verder worden versterkt. Zo controleert de Inspectie SZW ondernemers op overtreding van het wettelijk minimum loon (wml). Als meer dan 25% van het wml is ingehouden voor huisvestingskosten of als er geen sprake van certificering is van de woning, kan een boete worden opgelegd.

Voorlichting

Als arbeidsmigranten weten wat ze kunnen verwachten, maken zij meer kans op een succesvol verblijf in Nederland. Daarom zet het kabinet in op voorlichting over huisvesting, huurrecht, ziekte in relatie tot contract en contractvormen.

Signalen over misstanden

Arbeidsmigranten zijn niet erg geneigd om melding te maken van misstanden. Zij vrezen vaak voor het verlies van werk en huisvesting. Het kabinet roept werkgevers en uitzendbureaus op om misstanden te melden en in het kader van goed werkgeverschap te kijken naar de omstandigheden waaronder arbeidsmigranten wonen en werken.

Via het project Melden zonder risico van FairWork, ondersteund door het ministerie van SZW, volgt er onderzoek naar de drempels voor arbeidsmigranten om te melden.

Kwaliteit van de huisvesting

Het private keurmerk van de Stichting Normering Flexwonen (SNF) stelt aanvullende eisen aan de kwaliteit en veiligheid van woningen. In totaal waren op 1 juni 2019 613 ondernemingen gecertificeerd met in totaal bijna 11.500 locaties.

De Inspectie SZW ziet echter nog steeds situaties waar sprake is van slechte huisvesting. Daarbij gaat het onder meer om ondernemers die niet in het bezit zijn van een SNF-certificaat. In vijf gemeenten zijn pilots gestart die ieder gericht zijn op de aanpak van malafide verhuurders. Iedere deelnemende gemeente heeft daarvoor een bijdrage van € 500.000 gekregen.

Zie ook eerdere berichtgeving op Schildersvak.nl over dit onderwerp: www.schildersvak.nl/actueel/illegale-arbeid-aan-hindoeistische-tempel

1 reactie op “Aanpak misstanden arbeidsmigranten

  1. don schreef:

    ” Wil Nederland zijn huidige welvaart en economische groei kunnen vasthouden, dan moet Nederland ook zorgen dat het voor arbeidsmigranten aantrekkelijk is om onder goede voorwaarden hier te wonen en te werken, vindt de overheid.. ”

    Vindt de overheid…… de huidige werkgeversgezinde overheid wil goedkope arbeidskrachten…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.