Ga naar hoofdinhoud

18 oktober: Sint Lucasdag


Het is op 18 oktober de dag van Sint Lucas, volgens de Rooms-Katholieke kalender. De beschermheilige van de schilders. Voor tenminste één schildersbedrijf in Nederland een reden om te trakteren.

Dat ene bedrijf is het Schildersbedrijf van Ruud de Wijs, Schilder Ruud, uit Driebergen-Rijsenburg. ‘Ik heb taartjes laten maken, en iedereen die ik op 18 oktober tegenkom krijgt er één’, aldus de enthousiaste ondernemer. ‘Er zijn niet veel mensen meer die überhaupt weten wie Sint Lucas was en dat hij de beschermer van de schilders is. Maar misschien moeten we dat eens veranderen.’

Lucas is de auteur van één van de bijbelboeken van het nieuwe testament. Hij zou een Griekse arts geweest zijn en zich ongeveer in 50 na Christus hebben aangesloten bij de volgelingen van Paulus. Vanwege zijn arts-achtergrond worden veel ziekenhuizen naar hem genoemd. Hij is ook patroonheilige van de medici.

Maar volgens de legende schilderde hij ook een schilderij van Maria met Jezus. Dat leverde hem het beschermheiligdom van de schilders op. Schildersgilden werden vaak naar hem vernoemd en ook de (voormalige)  schildersschool in Boxtel draagt zijn naam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Havisten stromen vaker door naar het mbo

Gigantische kinderboekenkast op Haagse muur

Campagne tegen kwast spoelen onder de kraan

West knapt zuidelijk seinwezen op

Lage-inkomensvoordeel voor werkgevers vervalt


Naar archief >