Nieuwe witte verf draagt bij aan lager energieverbruik • SchildersVAK.nl Ga naar hoofdinhoud

Nieuwe witte verf draagt bij aan lager energieverbruik


Een nieuwe witte verfsoort van Amerikaanse makelij is in staat bijna al het invallende zonlicht te reflecteren: 95,5 procent. Dat bericht brengt NPO Radio 1 op basis van een artikel van NewScientist.

De ‘P’ is geschilderd met de nieuwe verfsoort, de rest met reguliere reflecterende verf (blauw=koel, rood=warm). Fotobron: Xiangu Li, Purdue University

De coating, ontwikkeld op de Purdue University in Indiana, zou ervoor kunnen zorgen dat energievretende airconditioning minder nodig is in de steeds warmere zomers. Oppervlakken die met de nieuwe verf zijn behandeld blijven koeler dan hun omgeving, zelfs als er direct zonlicht op valt.

Calciumcarbonaat

Waar bestaande reflecterende verf meestal zo’n tachtig tot negentig procent van het zonlicht weerkaatst, reflecteert de nieuwe verf 95,5 procent van het invallende licht. Dat is onder meer te danken aan het gebruik van calciumcarbonaat, terwijl andere reflecterende coatings meestal titaniumoxide gebruiken.

De nieuwe verf is goedkoper en kan in een dunner dan gewoonlijke laag worden aangebracht, zeggen de onderzoekers. Bovendien zou de productie relatief eenvoudig kunnen worden opgeschaald. Ze schatten dat het gebruik van de verf bij een Amerikaans huis van tweehonderd vierkante meter al snel zo’n vijftig dollar per maand kan schelen in energiekosten.

2 reacties


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Nieuwe zebrapaden vallen op

Onderzoek: heel weinig bekend over microplastics in verf

Wetenschappers creëren de witste verf ooit

Coating van schepen oorzaak microplastics

Jeroen Hagman projectleider duurzaamheid VVVF


Naar archief >