Ga naar hoofdinhoud

Nieuwe opleiding tot glaszetter van start


Twintig leerlingen zijn deze week begonnen aan een gloednieuwe mbo niveau 2-opleiding tot glaszetter. De studie wordt gegeven op ROC Midden Nederland in Nieuwegein. Savantis actualiseerde het al bestaande lesmateriaal, waarbij Kenniscentrum Glas inhoudelijke en technische input gaf.

Foto: Bouwend Nederland

Drijvende krachten achter de nieuwe opleiding zijn de Vakgroep Glas van Bouwend Nederland en OnderhoudNL Glas. Het STOOV-fonds, dat scholingssubsidies uitkeert, leverde een financiële bijdrage. Streven is dat de opleiding in meerdere regio’s van de grond komt. Daarom struinen de betrokken partijen nu al vmbo-scholen af om potentiële nieuwe studenten te enthousiasmeren.

Ofschoon SchildersVakopleidingen in het lesprogramma aandacht geven aan glaszetten, is er al een tijd geen volledige opleiding meer voor dit ambacht. Roy van Leeuwen, directeur van Kenniscentrum Glas, herinnert zich een glasopleiding op het ROC Rivor in Tiel. Deze ging volgens hem ter ziele door afnemende animo en pensionering van docenten.

Hoe lang dit precies geleden is, is niet duidelijk. Wel is er volgens de betrokken partijen meer dan ooit behoefte aan een specifieke opleiding tot glaszetter. Dit vanwege de verduurzamingsopgave waar Nederland voor staat en de rol die glas daarin speelt. Om aan deze toenemende vraag te voldoen, zijn nieuwe vakmensen nodig.

‘Glas is een hoogwaardig product geworden met vele functies, je moet weten hoe je dat plaatst’, meent Van Leeuwen. De tijd van eenvoudigweg een ruitje zetten met stopverf, is voorbij, zegt ook Cara Stekelenburg, bestuurslid van de Vakgroep Glas. ‘Het lesmateriaal behandelt alle facetten van glas, zoals zonwering, geluidswering en nog veel meer. Deze opleiding biedt een totaalpakket en daar zijn we superblij mee.’

1 reactie

 • S. Simon

  Hallo,

  We zijn goed lopende bedrijf in Haarlem.
  We zijn opzoek naar glaszetters en schilders.
  Hebben mensen interesse dan horen we het graag.

  We bieden een goede werk sfeer en goed salaris.

  Met vriendelijke groet
  S. Simon


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Vakgroep Glas biedt RI&E-tool

Zilveren C2C-certificaten voor Pilkington

Glasstec 2022 van 20 tot en met 23 september

OnderhoudNL wil (veel) meer geld voor vakscholen

Nominaties Glas Award 2021 bekend


Naar archief >