Actueel

Nieuwe opleiding erfgoedschilderen

Studenten en allround-schilders die zich willen specialiseren in monumentale instandhouding, kunnen het najaar van 2020 omcirkelen in hun agenda. Dan begint bij de Schildersvakopleiding in Zutphen een nieuwe BBL 4-opleiding in de genoemde richting.

Dat is het resultaat van intensief overleg tussen een keur aan partijen, waaronder Nationaal Centrum Erfgoedopleidingen (NCE), OnderhoudNL, de vakscholen Cibap, Nimeto en Sint Lucas en Schildersvakopleiding Zutphen. ‘Omdat mbo’s in Nederland steeds meer gericht zijn op algemene studies, verdwijnen de kleinschalige, specialistische opleidingen’, vertelt Agnes van Alphen.

Met Nationaal Centrum Erfgoedopleidingen zet zij zich in voor de ontwikkeling van nieuwe specialistische studies, in samenwerking met brancheverenigingen en gedekt door twee miljoen euro rijkssubsidie. Zo zijn er al opleidingen tot restauratie-timmeren, -voegen en -metselen opgetuigd. Aan onderwijskundige, schilder én docent Mirjam ten Hove de taak de nieuwe BBL 4-opleiding voor schilders vorm te geven.

Van Alphen: ‘Cibap, Nimeto en Sint Lucas richten zich in hun BOL-opleidingen op bijzondere technieken als vergulden, marmeren en houtimitatie. Maar dat is slechts twintig procent van het totaal aan restauratieve werkzaamheden. Tachtig procent bestaat uit onderhouds- of instandhoudingswerk. Daar is kennis voor nodig, omdat bijvoorbeeld ondergronden en materialen heel erg verschillen.’

Na de start in Zutphen, wil NCE de opleiding monumentale instandhouding voor schilders elk jaar op één of meer andere locatie(s) in het land laten terugkeren. Docenten worden geworven op de bestaande vakopleidingen. ‘Lukt dit niet, dan gaan we zoeken. Want als je goed speurt, kom je genoeg deskundigen tegen’, aldus Van Alphen.

Voor meer informatie over de nieuwe opleiding zie ook Eisma’s Schildersblad nummer 3, pag. 8 – Journaal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.