Ga naar hoofdinhoud

Nieuwe collega op de bouwplaats: verfrobot Paco


Geef het beestje een naam, moeten ze bij Les Companions hebben gedacht. Paco, zo heet de verfrobot waaraan deze Franse startup al ruim vier jaar werkt. De uitvinding, waarmee AkzoNobel in Engeland experimenteert, neemt de vakman het repetitieve werk uit handen.

(Bron: website Les Companions)

Paco heeft nogal wat in zijn mars. Zo kan hij tot 3,5 meter hoogte verf met een spuitpistool aanbrengen en eigenhandig een voorraad van vijftien liter watergedragen verf vervoeren. In de toekomst moet hij ook kunnen schuren, rollen en zelfs pleisteren.

Een team van engineers, specialisten in mechatronica, sensortechnici en BIM-engineers verfijnen de robot steeds verder. Ze stemmen de details af op de wensen en mogelijkheden van schildersbedrijven en verffabrikanten, schrijven VVVF en Cobouw.

Les Companions won onlangs een innovatieprijs in Parijs. Tijdens de Batimat, de bouwbeurs in de Franse hoofdstad van 3 tot en met 6 oktober, is er een officiële presentatie van Paco. De jonge onderneming verwacht rond dezelfde tijd de productie van de robot te kunnen starten. Op de beurs is hij al te bestellen.

Eén reactie op “Nieuwe collega op de bouwplaats: verfrobot Paco

  • Klaas de Wit

    Van het youtube-filmpje (0.31 sec.) zou meer te maken zijn geweest, door het tonen van de verfrobot in actie. Verder heb ik er de nodige bedenkingen bij, zou nog maar even afwachten met er een te bestellen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


AkzoNobel schort winstdoel 2023 op

AkzoNobel geeft winstwaarschuwing

SchildersVAKTV: verslag van de Glasstec

AkzoNobel heeft nieuwe chef

Akzo kleurt Jodhpur weer fris blauw


Naar archief >