Actueel

Nieuwe anti-fouling in Oman

De grootste jachthaven van Oman, Almouj Marina, maakt bekend dat het, in samenwerking met de Quaboos University (de openbare universiteit van Oman) een niet-giftige antifouling aan het ontwikkelen is. De eerste experimenten zijn gunstig verlopen.

Het nieuwsbericht van de Almouj Marina, gelegen aan de kust van provincie Muskaat van de golfstaat Oman, is niet veel preciezer dat dit: dat er een nanocoating ontwikkeld is die helpt tegen de groei van onderwaterorganismen aan scheepsrompen en andere objecten onder de waterlijn en dat die niet giftig is. De coating zou zijn uitgebrobeerd op vissersnetten en daar goede resultaten hebben behaald. Er wordt nu opgeschaald naar grotere experimenten.

Als het waar is is het goed nieuws. De meeste anti-foulings bevatten immers nog steeds zware metalen of biociden, die de organismen doden maar ook de zee vervuilen. Oman is er veel aan gelegen om dit niet te laten gebeuren: de wateren rond de golfstaat zijn nog bijzonder schoon.

Ook elders op de wereld worden wel niet-giftige anti-foulings in nano-coatings ontwikkeld. Ze proberen het aangrijpingsoppervlak voor de organismen te verkleinen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.